OŠTAR ODGOVOR UN LAŽNOJ DRŽAVI: Oglasili se zbog bezumnog poteza Prištine

STATUS persone non grata nije primenljiv na zaposlene u UN, izjavio je portparol generalnog sekretara ove organizacije Stefan Dižarik komentarišući odluku vlasti samoproglašene republike Kosovo u vezi sa ruskim diplomatom.

ОШТАР ОДГОВОР УН ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ: Огласили се због безумног потеза Приштине

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

– Saznali smo da su vlasti (tzv.) Kosova proglasile za personu non grata zaposlenog u Misiji UN na Kosovu (UNMIK). Kosovske vlasti nisu dale misiji nikakvo zvanično saopštenje u vezi sa ovom objavom – rekao je on.

Predstavnik generalnog sekretara je naglasio da doktrina persona non grata nije primenljiva na osoblje UN i nije predviđena Uredbom UNMIK-a 2000/47 (o statusu, privilegijama i imunitetu KFOR-a i UNMIK-a i njihovog osoblja na Kosovu).

Dižarik je dodao da svaku zabrinutost u vezi sa osobljem misije UN na Kosovu i Metohiji treba usmeriti na njeno rukovodstvo kako bi ono moglo da reši to pitanje u skladu sa statusom, privilegijama i imunitetom same misije i njenog osoblja.

– UNMIK i sedište UN preduzimaju odgovarajuće mere kako bi osigurali bezbednost člana misije i u kontaktu su sa odgovarajućim organima u ovoj situaciji – zaključio je portparol.

Priština je 31. decembra proglasila zaposlenog u misiji UN iz Rusije za personu non grata zbog aktivnosti koje su navodno nespojive sa diplomatskim statusom. Ambasada Rusije u Srbiji nazvala je ovu odluku provokacijom „preduzetom da bi se pridobila naklonost zapadnih mentora“.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

(Sputnjik)

EKSKLUZIVNO! NOVOGODIŠNJI INTERVJU PREDSEDNIKA VUČIĆA ZA „NOVOSTI“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar