OKRUGLI STO: Izazovi medijskog pluralizma u Republici Srbiji

FONDACIJA za srpski narod i državu organizvala je panel pod nazivom „Izazovi medijskog pluralizma u Republici Srbiji“.

ОКРУГЛИ СТО: Изазови медијског плурализма у Републици Србији

Foto: D.B.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Govornici na ovom panelu bili su profesor Dejan Vuk Stanković, Olivera Zekić, Bojan Klačar, voditelj i urednik Milomir Marić, Zoran Stanojević i profesor Zoran Jeftović.

Stanković, koji je bio i moderator panela, istakao je da je „činjenički neodrživ narativ o Srbiji kao zemlji u kojoj nema medijskog pluralizma.

– Imamo raznovrsne stavove jer u javnom prostoru postoji medijska sloboda. Kada pogledamo koliko je prisutna priča o diktaturi i cenzuri, postaje jasno da su te reči samo pseudonaučne konstrukcije, jer je dovoljno pogledati kioske i nekoliko sati televizijskog programa i zaključiti da se o jednoj temi može i mora raspravljati sa više stanovišta.

Kako je naveo „slika vlasti u tzv. antivladinim medijima je bazirana na negativnoj slici centralnog aktera vlasti, to jest predsednika države, od optužbi od da je cenzor, do toga da je kradljivac i ludak.

Udari na Vučića su, ističe, neretko i udar na najbližu porodicu.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Ipak, ističe da je nesumnjivo da je opozicija negativno predstavljena u medijima, kao „patriotski sumnjiva i neuspešna u periodu dok je vršila vlast“.

Navodi da je prisutna duboka polarizacija u pristupu srpskih medija, i da su „interpretacije događaja do te mere suprotstavljene da ne mogu da se porede i da je jaz u medijskom prostoru veliki.

Zekić – Želja medija da budu politički akteri beskorisna

Olivera Zekić, predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) napomenula je da je „želja pojedinih medija da budu politički akteri potpuno beskorisna i daje pogrešne rezultate“.

Osvrnula se na nedavnu blokadu Beograda i istakla da je tada uskraćena sloboda kretanja građanima, a da su neki mediji pozivali građane da se pridruže.

– Ako postavim pitanje zašto su počeli protesti, mali broj ljudi znaće odgovor – istakla je Zekić i podsetila da je kompaniju Rio tinto dovela prethodna vlast, a da Zakon o eksproprijaciji, koji pojedini navode kao razlog za proteste, još uvek nije stupio na snagu.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

Stanojević – Činjenica je svetinja

Zoran Stanojević, voditelj, istakao je „da ne možemo ozbiljno pričati o medijima ukoliko nisu prisutni svi mediji, pa čak i oni koji nam se ne dopadaju“.

Stanojević kao najvažnije ističe da je „činjenica svetinja“.

Marić o situaciji u medijima u Srbiji i svetu

Urednik „Hepi“ televizije, Milomir Marić osvrnuo se na medijsku situaciju u Srbiji i svetu.

– Danas nema šta nije dozvoljeno reći i treba da se pomučimo da nađemo lepu reč koja je za bilo koga izgovorena u ovoj zemlji. Kriminalci su na naslovnim stranama – kaže Marić i dodaje da to nije specifično samo za našu zemlju, već da je tako u celom svetu.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_3’); });} ]]>

– Živimo u vremenu gde je dozvoljeno pisati istine i laži, gde se govori o stvarima koje se nisu desile. U vremenu gde su pismeni zaćutali, a nepismeni su daleko popularnijih od pismenih.

Marić je i govorio i o Donaldu Trampu, bivšem predsedniku SAD, koji, kaže „nije doživeo lepu reč“, a i „svi mediji koji su satanizovali Srbe devedesetih godina su o njemu loše govorili“.

– Teško da je nešto u današnjoj Srbiji zabranjeno, ne postoji nikakva informacija koja ne može danas da se objavi, psovka ili kleveta koja je u Srbiji zabranjena“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar