ODZVONILO PRODAJI PREKO TELEFONA: Zakon o zaštiti potrošača važi od ponedeljka

NOVI zakon o zaštiti potrošača stupa na snagu 20. decembra, a najveća novina, registar „Ne zovi“ je u procesu nastajanja i biće uspostavljen u narednih 12 meseci, saopštila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

ОДЗВОНИЛО ПРОДАЈИ ПРЕКО ТЕЛЕФОНА: Закон о заштити потрошача важи од понедељка - уз Регистар Не зови крај нежељеним позивима

Foto Ministarstvo

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Ona je danas tokom gostovanja u emisiji „Tačno tako“ na Tanjug TV rekla da će neke odredbe zakona, kao što su prekršajni nalozi, automatski stupiti na snagu od ponedeljka, za reklamacije, neizdavanje računa i predračuna. Kazne za prekršajne naloge su fiksne i za pravno lice iznose 50.000 dinara, za preduzetnika 30.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu 8.000 dinara, a ministarka je naglasila da Zakon o zaštiti potrošača predviđa visoke kazne za određene prekršaje. Kazne za pravna lica idu od 300.000 do dva miliona dinara, za preduzetnika od 50.000 do 500.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000 dinara.

Matić je navela da je u okviru zakona novina i to što će za sve usluge čija je cena veća od 5.000 dinara izdavati predračun. Dodala je da se to naročito odnosi na majstore koji vrlo često za obavljanje neke usluge ne saopštavaju cenu unapred, a kada obave posao kažu iznos koji bude prilično visok, pa je izdavanje predračuna još jedan vid zaštite potrošača.

– Registar „Ne zovi“, koji predviđa ovaj zakon, a preko kojeg će svi potrošači koji ne žele da im se roba ili usluge nude preko fiksnog ili mobilnog telefona moći da „stopiraju“ takvu dosadašnju praksu trgovaca primenjivaće se u periodu od narednih 12 meseci, kada bude uspostavljen softver – objasnila je Matić.

Ministarka je govorila i o drugim pitanjima iz njenog resora i naglasila da je sektor turizma najviše pogođen od korone i da je pretrpeo najveće finansijske gubitke pored sektora saobraćaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar