OBRAĆANJE VUČIĆA NA SAMITU ZA DEMOKRATIJU: Srbija i u budućnosti dosledan i pouzdan partner SAD-a (VIDEO)

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas na Samitu za demokratiju. Predsednik Vučić na ovom Samitu učestvovao je na poziv predsednika Sjedinjenih Američkih Država DŽozefa Bajdena.

ОБРАЋАЊЕ ВУЧИЋА НА САМИТУ ЗА ДЕМОКРАТИЈУ: Србија и у будућности доследан и поуздан партнер САД-а (ВИДЕО)

Foto: Printsreen

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Glavne teme dvodnevnog samita su jačanje demokratija, odbrana od autoritarnosti, rešavanje problema korupcije i promocija ljudskih prava.

Obraćanje predsednika Vučića

– Poštovani predsedniče Bajden, Poštovani šefovi država i vlada, Dame i gospodo, Posebna mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da vam se danas obratim na događaju koji smatram izuzetno važnim za dalje jačanje demokratskih vrednosti na globalnom nivou. Veoma je pozitivno to što su SAD prepoznale potrebu organizovanja ovakvog događaja koji promoviše i ponovo ukazuje na značaj demokratskih vrednosti u vreme kada se govori o „krizi demokratije“.

– Naša zemlja kontinuirano radi na jačanju demokratskog društva u kojem svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti da razvijaju sopstvene potencijale i da učestvuju u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života. Posvećeni smo borbi protiv korupcije, jačanju ljudskih prava i fokusirani smo na postizanje konkretnih rezultata u ovoj oblasti, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom nivou.

– Srbija je u potpunosti posvećena evropskim vrednostima, demokratskim principima i vladavini prava. Punopravno članstvo u Evropskoj uniji je naš ključni spoljnopolitički prioritet i stoga ulažemo kontinuirane napore u našem procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koji uključuje usvajanje najboljih evropskih praksi i primera u oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije. Pored toga, pripremamo se za predstojeće izbore koji će biti održani na proleće kako bismo osigurali da se čuje glas naroda. Ponovo smo uspostavili radnu grupu za izbore, uz posredovanje EU, i izmenili zakone kako bismo osigurali da se političke stranke osećaju ravnopravno.

Foto: Printsreen

– U prethodnom periodu, posebnu pažnju smo posvetili ostvarivanju što boljih sveukupnih odnosa i saradnje u regionu. Jačanje kontakata i bolja infrastrukturna povezanost predstavljaju polaznu osnovu za bolji kvalitet života građana, što olakšava dijalog o poštovanju demokratskih vrednosti. U tom duhu, Srbija je pokrenula inicijativu „Otvoreni Balkan“, za koju sam uveren da promovisanjem četiri slobode kretanja – ljudi, roba, kapitala i usluga, stvara uslove za jačanje svih demokratskih vrednosti. Naš vodeći princip je da niko ne sme biti ostavljen po strani u ostvarivanju osnovnih prava i sloboda. Stoga, dozvolite mi da izrazim uverenje da je Samit za demokratiju prava prilika da se ukaže na potrebu ravnopravnog tretmana svih naroda i verskih grupa u regionu u cilju daljeg jačanja stabilnosti u ovom delu Evrope, što je preduslov za stvaranje još prosperitetnijeg Zapadnog Balkana, orijentisanog ka budućnosti.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– Doprinos koji daje vladavini prava i jačanju demokratskog procesa, Srbija je pokazala i kroz rezultate i transparentan pristup postignut na nacionalnom nivou u borbi protiv korupcije i u jačanju vladavine prava.

– Dozvolite mi da istaknem i da je naša zemlja podjednako posvećena poštovanju manjinskih prava, koja su nasleđe na koje smo posebno ponosni. U tom smislu, podsećamo da je naš sistem zaštite manjina dobio najviše pohvale iz niza nepristrasnih međunarodnih izvora. Srbija je i lider u regionu kada je u pitanju rodna ravnopravnost. Vladu Republike Srbije predvodi predsednica Vlade i čini je skoro 50% žena. Na dužnostima načelnika gradskih i opštinskih uprava nalazi se preko 70 žena. U pravosuđu, 56% javnih tužilaca su žene, u sudovima opšte nadležnosti imamo 69% žena, a u sudovima posebne nadležnosti taj procenat je 76,3%.

– Koristim ovu priliku da najavim i novu inicijativu, za koju verujem da je podržavaju i ostali lideri Zapadnog Balkana. Zajedno moramo da ubrzamo inkluziju Roma. Moramo ulagati u Rome koji su demografski aktivni, bogati preduzetničkim duhom i predstavljaju višejezičnu zajednicu, koja je bila najviše isključena iz tokova napredovanja i najteže pogođena tokom KOVID-a.

– Svakom zloupotrebom demokratskih principa mi samo obmanjujemo sebe i time ugrožavamo, pre svega, sopstveno dobro. To je posebno istakla aktuelna pandemija, podsećajući nas da niko nije imun na globalne pretnje i da moramo pokazati da su demokratije sposobne da se izbore sa ovim zajedničkim izazovima, kao i da donesu konkretne rezultate za naše građane. Srbija je spremna da i u budućnosti bude dosledan i pouzdan partner u tom cilju. Hvala vam na pažnji – zaključio je predsednik. 

Podsetimo, Samit je deo Bajdenovog predizbornog obećanja da će ojačati demokratije širom sveta u vreme kada jačaju autokratske vlade, dodaje se u tekstu.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

Bajdenova administracija navodi da će lideri biti ohrabreni da najave određene akcije i posvećenost značajnim unutrašnjim reformama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar