„NOVOSTI“ SAZNAJU: Stjuart Pič u januaru u Beogradu

SPECIJALNI izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, ser Stjuart Pič, posle novogodišnjih praznika dolazi u posetu Srbiji, saznaju „Novosti“.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Стјуарт Пич у јануару у Београду

Foto Tanjug

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Ovaj „adut“ za Balkan predsednika Vlade Velike Britanije Borisa DŽonsona, prekaljeni je vazduhoplovni obaveštajac i veteran sa brojnih ratišta – od Avganistana i Iraka do Libije. Do avgusta ove godine bio je predsedavajući vojnom komitetu NATO, a za Balkan ga vezuje komandovanje britanskim vazduhoplovstvom u Italiji u operaciji „Engadin“ koja predstavlja deo kampanje NATO bombardovanja 1999.

Iako poručuje da u region stiže „u miru“, da sa liderima Zapadnog Balkana doprinese stabilnosti ovog prostora, njegovom dolasku prethodilo je sinhronizovano „zveckanje oružjem“ iz Londona, EU i OEBS. Odatle su stizale poruke da nije isključeno i slanje dodatnih vojnih trupa u Bosnu i Hercegovinu, ukoliko se nastave, kako tvrde, secesionističke težnje srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika i Republike Srpske.

Prva stanica Piča u regionu bilo je Sarajevo. On se posle susreta koje je imao u glavnom gradu BiH, građanima obratio video-porukom, u kojoj je rekao da je njegova misija bezbedan Zapadni Balkan „s jakim, demokratskim institucijama i snažnom vladavinom prava“.

Ponovio je podršku Londona suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i jedinstvenim Oružanim snagama BiH, kao i visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, kojeg Srpska ne priznaje i koji nije dobio „zeleno svetlo“ Saveta bezbednosti UN za ovu funkciju.

Po nekim tumačenjima, Pičov glavni zadatak je upravo da asistira Šmitu u „disciplinovanju“ Dodika i rukovodstva u Banjaluci, a kako bi se smanjila snaga Srpske u korist unitarne BiH.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

NEMAČKA OPET PRETI SANKCIJAMA

Portparol ministarstva spoljnih poslova Nemačke Kristofer Burger izjavio je juče da EU treba da da jasan signal i učini napore da osiguraju da „destruktivna politika Milorada Dodika i RS ne bude bez posledica, jer je to oštar i opasan napad na jedinstvo BiH i na mir iz Dejtona“.

– U tom cilju sada smo u bliskom kontaktu sa našim evropskim partnerima, ali i sa SAD i Velikom Britanijom. Ovo je tema o kojoj se sada vode rasprave – poručio je Burger.

S druge strane, portparolka ruskog MSP Marija Zaharova ponovila je juče da su imenovanje Nemca Šmita za visokog predstavnika u SB UN blokirale Rusija i Kina, da ga ne priznaje RS i da nema mandat da donosi bilo kakve odluke i mere. S. M.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar