“NOVOSTI” OTKRIVAJU: Evo ko će naslediti Lazanskog u Moskvi

NOVI ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji biće prof. dr Momčilo Babić, koji je do sada na istoj poziciji službovao u Slovačkoj – saznaju “Novosti”.

“НОВОСТИ” ОТКРИВАЈУ: Ево ко ће наследити Лазанског у Москви

Foto: P. Milošević/Profimedia

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Time će posle četiri meseca od iznenadne smrti Miroslava Lazanskog biti popunjeno upražnjeno mesto u izuzetno važnom diplomatskom predstavništvu naše države. U zvaničnoj biografiji Babića navodi se da je jedan od najistaknutijih srpskih lekara.

Rođen je u Peći, školovao se u Beogradu, gde je završio Medicinski fakultet, a magistrirao je u Moskvi kao stipendista Svetske zdravstvene organizacije na Međunarodnom fakultetu zdravstvene zaštite.

Doktorirao je u Beogradu na Medicinskom fakultetu 1986. godine. Specijalizaciju iz socijalne medicine završio je na Medicinskom fakultetu u srpskoj prestonici, gde je izabran za naučnog saradnika, a od 2000. godine redovni je profesor socijalne medicine.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Obavljao je brojne stručne i društvene dužnosti. Bio je direktor Sektora za razvoj Kliničkog centra Srbije, gradski sekretar za zdravstvo u Skupštini grada Beograda, gde je inicirao projekat “Beograd – zdrav grad”. Deset godina je bio na čelu KBC “Bežanijska kosa”, bio je pomoćnik ministra zdravlja, kao i direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Obavljao je dužnost predsednika Saveta Univerziteta u Beogradu. Više od dve godine proveo je na studijskim boravcima, posebno u Rusiji i SAD: Univerzitetu DŽon Hopkins u Baltimoru, Centru za kontrolu bolesti i prevenciju u Atlanti, Nacionalnom Institutu za zdravlje u Betesdi (Merilend), Univerzitetu DŽordžtaun u Vašingtonu, Karolinskom institutu – Stokholm, Londonskoj školi higijene i tropske medicine, Institutu “Semaško” u Moskvi.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Uspostavio je saradnju sa Raš univerzitetom u Čikagu, gde su na usavršavanja godinama upućivani lekari bolnice kojom je rukovodio. Autor je više od 250 naučnih i stručnih radova objavljenih u stranim i domaćim časopisima i na kongresima, kao i 24 stručno-naučne medicinske knjige. Bio je osnivač i prvi predsednik Medicinskog akademskog foruma, udruženja lekara akademske provenijencije sa sedištem u Beogradu, osnovanog 2002. godine.

ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: NJegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar