„NEZAKONITA POLITIČKA ODLUKA“: Pravni tim Siniše Malog nakon odluke Senata Univerziteta u Beogradu da mu se oduzme doktorska diploma

PRAVNI tim ministra finansija Siniše Malog ocenio je, povodom odluke Senata Univerziteta u Beogradu da mu se oduzme doktorska diploma, da je reč o nezakonitoj političkoj odluci koja se donosi u jeku kampanje za predstojeće izbore.

НЕЗАКОНИТА ПОЛИТИЧКА ОДЛУКА: Правни тим Синише Малог након одлуке Сената Универзитета у Београду да му се одузме докторска диплома

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Ovi pravnici podsećaju da je sve počelo još u julu 2014. godine kada je tadašnji rektor UB Vladimir Bumbaširević uputio pismo Fakultetu organizacionih nauka na kome je Siniša Mali odbranio doktorsku dosertaciju godinu ranije. 

– Pet godina nakon toga, u maju 2019. godine, doneta je odluka Naučno-nastavnog veća FON kojim se usvaja izveštaj etičke komisije ovog fakulteta kojim se konstatuje da određeni nedostaci u doktorskoj diserataciji Siniše Malog ne dovode u pitanje naučne doprinose i orginalonost te disertacije i uvrđuje se da nema neakademskog ponašanja Siniše Malog u njenoj izradi – ističe pravni tim.

Dalje objašnjavaju kako je u junu iste godine Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu doneo rešenje kojim ekspresno usvaja žalbu rektorke Ivanke Popović koja je uložena na odluku Naučno-nastavničkog veća FON, a protiv koje nije doizvoljeno podnošenje žalbe.

– U svim ovim postupcima, iako se odlučuje o pravima Siniše Malog, njemu nije dozvoljeno učešće u postupku, što je još jedan pravni presedan bez premca – ističu ovi pravni stručnjaci.

Podsećajući dalje na ceo postupak, oni naglašavaju da je u oktobru 2019. godine Naučno nastavno veće FON promenilo svoju odluku, koju po zakonu ne može da promeni, i da je dalo drugačiju definiciju, ali nigde nije navedeno da je doktorska disertacija plagijat.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– Nezadovoljna tom odlukom, rektorka u novembru ulaže žalbu sa pridruženim žalbama – kažu pravnici i ističu da je na ovu odluku, tačnije na gaženje procedure u toku celog postupka (jer se tek sada ova odluka dostavlja Siniši Malom), i on uložio žalbu na više od 3.000 strana. Samo šest dana od dana kada je Mali uložio žalbu i samo tri dana od dana kada je odgovorio na žalbu rektorke zaseda Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu i donosi rešenje kojim usvaja žalbu rektorke tako što preinačuje odluku Naučno-nastavnog veća FON. Ukoliko se i zanemari da je bilo nemoguće da se za samo šest dana pročita 3.000 strana, onda se ne može zanemariti da je usvojena žalba protiv odluke NN veća FON protiv koje nije ni bilo pravnog leka.

Pravnici ističu da je u decembru 2019. godine Senat UB poništio doktorsku diplomu Siniše Malog bazirajući svoju odluku na odluci Odbora za profesionalnu etiku UB.

– Pet dana nakon toga Siniša Mali pokreće upravni spor protiv odluke Odbora za profesionalnu etiku UB ističući da su žalbe rektorke neosnovane i da štaviše nisu ni bile dozvoljene – podsećaju pravnici.

– U junu 2021. godine, Upravni sud usvaja tužbu Siniše Malog i poništava odluku Odbora za profesionalnu etiku UB kojom je preinačena odluka NN veća FON, a Siniša Mali zahteva ponavljanje postupka u kome je poništena diploma, jer je ukinuta odluka na kojoj se bazirala. U avgustu iste godine zahtev je odbijen uz navode da dekan još nije doneo svoju odluku.

Pravni tim Siniše Malog dalje podseća da on u septembru pokreće upravni spor u kome traži poništaj odluke kojom mu je odbijen zahtev za ponavljanje, a da malo nakon toga dekan FON donosi odluku kojom izriče javnu osudu zbog neakademskog ponašanja, čime potvrđuje da rad nije plagijat.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

– I na kraju, pre dva dana, Senat UB poništava već poništenu diplomu – navode pravnici, uz ocenu da je poništavanje već poništene diplome pravni nonsens, a da nakon ovoga niko ne može da veruje u nepristrasnost Senata Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar