NEMAČKA NEĆE BLOKIRATI SEVERNI TOK 2: Takvo obećanje nije dato Americi

NEMAČKA demantuje da je obećala Americi obustavu projekta gasovoda „Severni tok 2“ u slučaju zaoštravanja situacije u Ukrajini, javlja agencija Blumberg, pozivajući se na izvor u nemačkoj vladi koji je želeo da ostane anoniman.

НЕМАЧКА НЕЋЕ БЛОКИРАТИ СЕВЕРНИ ТОК 2: Такво обећање није дато Америци

Gasovod „Severni tok 2“ pušta se u rad u avgustu / Arhiva

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

-Trenutno nema potrebe za takvom garancijom. Dok sudbina gasovoda zavisi od regulatora, vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca nema mehanizme za mešanje u rad projekta, navodi se u saoštenju agecije.

Ranije je Blumberg, pozivajući se na neimenovani izvor, pisao da američke vlasti žele da nova nemačka vlada obeća da će odustati od projekta „Severni tok 2“ u slučaju navodne invazije Rusije na Ukrajinu.

Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. NJegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata.

Međutim, nemački regulator (Federalna agencija za mreže) obustavio je u novembru sertifikaciju kompanije „Nord strim 2 AG“, kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“. Regulator je saopštio da je sertifikacija operatora gasovoda „Severni tok 2“ suspendovana sve dok „Nord strim 2 AG“, sa sedištem u švajcarskom gradu Cug, ne prenese osnovni kapital koji se odnosi na nemački segment u vlasništvo nemačke filijale. Zbog toga je „Nord strim 2 AG“ doneo odluku da otvori filijalu u skladu sa nemačkim zakonom, koja će postati vlasnik i operator nemačkog dela gasovoda.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

rs.sputniknews.com

RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE: „Čuvar reda“ u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar