NE PRAVITE OD BALKANA ANTIRUSKI FRONT: Sergej Lavrov „skenirao“ stanje u regionu i uputio jasnu poruku Vašingtonu

ŠEF ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija očekuje da će administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena imati dovoljno političke volje i razuma da Balkan ne pretvori u još jedan front antiruske konfrontacije. On je za sarajevsko „Oslobođenje“, ocenio da će, u suprotnom, to imati katastrofalne posledice po Evropu u celini.

НЕ ПРАВИТЕ ОД БАЛКАНА АНТИРУСКИ ФРОНТ: Сергеј Лавров скенирао стање у региону и упутио јасну поруку Вашингтону

Arhiva Novosti

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Komentarišući tezu da je BiH „žrtva rusko-američke konfrontacije“, šef ruske diplomatije je istakao da Rusija probleme ne rešava na račun bilo čijih interesa i da partnere ne stavlja pred lažan izbor „ili sa nama ili protiv nas“, prenosi agencija TASS. Dodao je da je Vašington u poslednje vreme izbegavao da razgovara sa Rusijom, ne samo o BiH, već i o Balkanu u celini.

Upitan – šta je glavni interes Rusije na Balkanu, Lavrov je istakao da su to mir, bezbednost i stabilnost:

– Sa svima sarađujemo na ravnopravnim, transparentnim osnovama, uz uzajamno uvažavanje, na principima međunarodnog prava, pre svega Povelje UN. Mit o štetnom uticaju Moskve je izmišljen, a promovišu ga lokalni rusofobi da bi zatrovali atmosferu saradnje u regionu.

Lavrov je ocenio da je stavljanje balkanskih država pred veštački izbor „ili EU ili Rusija“ kontraproduktivno i nepravedno i da izaziva nove podele u regionu. On smatra da se često namerno ignoriše volja građana balkanskih država, navodeći da je Crna Gora uvučena u NATO, suprotno mišljenju većine. Dodao je da se svi dobro sećaju šta je NATO radio u regionu devedesetih godina i da će posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom osećati još mnogo generacija.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Lavrov je rekao da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ponovio je da Moskva podržava postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja Beograda i Prištine na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar