NANOTEHNOLOGIJA, AI I TRUST MOZGOVA NA JEDNOM MESTU: Srbija gradi biomedicinski i biotehnološki kampus „BIO4“

U BEOGRADU će 2023. godine početi izgradnja „BIO4 kampusa“ koji će biti prvi ovakav kampus u širem regionu i prepoznatljiva tačka na globalnoj mapi razvoja u oblastima biomedicine, bioinformatike, biotehnologije i biodiverziteta.

НАНОТЕХНОЛОГИЈА, АI И ТРУСТ МОЗГОВА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Србија гради биомедицински и биотехнолошки кампус „БИО4“

Direktorka Instituta Jelena Begović

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Upućeni kažu da četvrta industrijska revolucija briše granice između fizičkog, digitalnog i biološkog sveta. 4.0 revolucija neće uticati samo na ekonomiju i finansijska tržišta, već će oblikovati društva i imati direktan upliv u naše živote, kaže za „Preduzetnik“ dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Srbije (IMGGI).

„Svesni smo nezadrživog razvoja, ali i povezivanja veštačke inteligencije (AI), robotike, interneta stvari (Internet of things), nanotehnologije, genetičkog inženjerstva, biotehnologije. Primetna su i tri trenda – digitalizacija zdravstva, razvoj biomedicine i generisanje velike količine podataka“, dodaje Begovićeva.

Ovi „revolucionarni bumovi“ traže novine u obrazovanju i fleksibilne sisteme koji mogu da prate promene i iznedre stručnjake u oblastima koje do pre par decenija nisu bile poznate, na primer, bioinformatičare. Odgovore i rešenja na savremene izazove, ističe Begovićeva, daje projekat BIO4 kampus:

„Kampus predstavlja nacionalni projekat izgradnje jedinstvenog kompleksa u okviru kojeg će se okupiti stručnjaci, znanje i infrastruktura, Ideja vodilja jeste da Srbija bude prepoznatljiva na globalnoj mapi istraživanja i razvoja. Kampus će postati mesto susreta i komunikacije, gde velike biofarmaceutske i biotehnološke kompanije mogu da uspostave saradnju sa naučnicima različitog profila, kliničarima, startap kompanijama, preduzetnicima i razvijaju proizvode koji će živote svih nas učiniti boljim i kvalitetnijim. Ovaj centar treba da privuče i deo naše dijaspore, omogući protok ljudi u oba smera, intenzivira internacionalizaciju nauke privlačenjem stručnjaka iz regiona i čitavog sveta“.

Svi pod istim krovom

Predviđeno je da se u okviru kampusa nalaze Biološki i Farmaceutski fakultet, najmanje pet instituta – IMGGI, Institut za medicinska istraživanja, Institut za multidisciplinarna istraživanja, Panda centar Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, deo Instituta za veštačku inteligenciju i ispostava Naučno-tehnološkog parka Beograd za BIO4 startape, razvojna odeljenja, proizvodni kapaciteti…

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Srbija hab za nanotehnologije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i Jelena Begović razgovarali su sa Drorom Fikslerom, direktorom Bar-Ilan Instituta za nanotehnologije i napredne materijele (BINA) u Izraelu prošlog meseca o mogućnostima realizacije zajedničkih projekata, među kojima je i saradnja u okviru BIO4 kampusa. Čadež je tom prilikom istakao da je Srbija spremna da primeni znanja i iskustva Izraela u razvoju inovacija i nanotehnologija i postane regionalni hab za umrežavanje sa renomiranim izraelskim institutima, univerzitetima, startap i inovacionim centrima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar