NA SVAKIH 11 MINUTA STRADA JEDNA ŽENA: Međunarodni dan borbe protiv femicida

NA svakih 11 minuta tokom 2020. po jednu ženu u svetu ubio je partner ili član porodice. Tokom prethodne decenije u Srbiji su partneri i drugi muški članovi porodice ubili najmanje 350 žena, a od početka godine najmanje 16. Zabeleženo je još 16 pokušaja femicida, saopštio je Autonomni ženski centar povodom 6. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv femicida.

НА СВАКИХ 11 МИНУТА СТРАДА ЈЕДНА ЖЕНА: Међународни дан борбе против фемицида

Ilustracija / Foto Depositphotos

Kako su naveli, osim borbe sa pandemijom, ovu godinu obeležio je i niz prijava za seksualno nasilje u kojima su osumnjičeni bili poznate ličnosti, javni funkcioneri, profesori i drugi, ali žrtve nisu u dovoljnoj meri dobile podršku institucija i javnosti:

– Nekažnjivost, okrivljavanje i zastrašivanje žrtvi, podrivanje njihovog kredibiliteta, te promovisanje nasilnika i nasilja, ne mogu doprineti ni smanjenju nasilja prema ženama, ni sprečavanju ubistava žena, koja su najčešće krajnji i najbrutalniji ishod. Zato podsećamo da je obaveza države da zaštiti žene od nasilja – navode u AŽC.
Oni su pozvali nadležne da ustanove da li je bilo propusta u postupanju po prijavama koje su prethodile femicidima i da sankcionišu odgovorne.
Povodom 6. decembra grupa ženskih udruženja organizovala je uličnu akciju na beogradskom Trgu Republike, pod imenom „Stop ubijanju žena“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar