MINISTARKA MATIĆ: Sledeće sedmice stiže brašno iz robnih rezervi

REPUBLIČKA direkcija za robne rezerve je u ponedeljak i danas počela da šalje ugovore o isporuci brašna mlinarima i pekarima koji su se našli na spisku za subvencionisano brašno, dostavljenom direkciji, izjavila je za Tanjug ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i najavila da će ovo brašno biti podeljeno sledeće nedelje.

МИНИСТАРКА МАТИЋ: Следеће седмице стиже брашно из робних резерви

Foto: Tanjug

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Prema njenim rečima, na spisku je 212 pekara i mlinara a očekuje se da će im biti podeljeno oko 20.000 tona brašna.

-To će pre svega obezbediti snabdevanje tržišta hlebom od brašna tipa 500, tzv. hleb sava, čija je cena uredbom Vlade Srbije zagarantovana i maloprodajna cena ne sme da bude veća od 46 dinara. To je u ovom trenutku najvažnije, rekla je ministarka.

Ona je objasnila da firme koje sklapaju ugovore sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, dostavljaju menice, nakon čega avansno uplaćuju brašno i preuzimaju ga.

-Ovde je važno napomenuti da jednim od članova tog ugovora sa Direkcijom, oni garantuju da će brašno biti korišćeno isključivo za proizvodnju hleba sava i da ne može biti upotrebljeno za druge svrhe, objasnila je Matić.

Foto P. Milošević

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Na pitanje da li ova isporuka može sprečiti poskupljenje proizvoda od brašna koje je Unija pekara iz Niša najavila za posle Nove godine, ministarka je rekla da hleb sava ne sme poskupeti jer je uredbom Vlade Srbije njegova cena garantovana, a ako se to ipak desi, savetuje građane da se obrate tržišnoj inspekciji jer bi to bio prekršaj za koji je predviđena kazna.

Isto važi i za cene još četiri životne namirnice, a to su ulje, šećer, mleko sa 2,8 odsto mlečne masti i svinjski but, koje su, takođe, uredbom zagarantovane i ne smeju se povećavati.

Cene ostalih proizvoda od brašna, prema njenim rečima, nisu predmet Vladine uredbe, jer se ona odnosi samo na osnovne životne namirnice.

-Uloga Vlade jeste da se socijalno najugroženijem stanovništvu obezbede osnovne životne namirnice po cenama koje nisu previsoke, što se, između ostalog, postiže i intervencijama iz republičkih robnih rezervi. Kao država koja vodi računa o socijalnoj politici, mi to godinama sprovodimo, kaže ministarka trgovine.

Ona dodaje da je za očekivati da će se sadašnji inflatorni udar, izazvan, kako globalnim kretanjima, tako i energetskom krizom i cenom sirovina, stabilizovati početkom sledeće godine.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

I dok jedni proizvođači najavljuju poskupljenja, drugi smatraju da sa regresiranom cenom brašna od strane Vlade Srbije, mogu i dalje da posluju po sadašnjim cenama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar