MINISTAR SE OBRATIO PRISUTNIMA: Mali na konferenciji „Deveto prolazno vreme: Imuni odgovor ekonomije“, u organizaciji AmCham

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je zadovoljan rezultatima postignutim ove godine, jer smo uprkos pandemiji virusa korona, koja je prisutna u celom svetu i koja je oslabila jače ekonomije od naše, uspeli da očuvamo makroekonomsku stabilnost, da sačuvamo nivo privredne aktivnosti i da napredujemo na svim poljima.

МИНИСТАР СЕ ОБРАТИО ПРИСУТНИМА: Мали на конференцији Девето пролазно време: Имуни одговор економије, у организацији AmCham

Foto: Tanjug

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Mali je, u uvodnom obraćanju na konferenciji „Deveto prolazno vreme: Imuni odgovor ekonomije“, u organizaciji Američke privredne komore (AmCham), naglasio da na kraju ove godine očekuje privredni rast od 7,3 ili 7,4 odsto, a sledeće od 4,5 do 5 procenata.

– Ukoliko pogledamo kumulativnu stopu rasta BDP-a, ove i prošle godine, Srbija će biti najuspešnija u Evropi, odmah iza Irske, koja je sedište najvećih multinacionalnih kompanija. Mi smo u doba najveće ekonomske krize i izazova zbog pandemije uspeli da kumulativno ostvarimo najveću stopu rasta, ali to znači da treba da idemo dalje, još brže i efikasnije, kako bismo što pre podigli životni standard i približili ga standardu stanovnika Evropske unije – naveo je Mali.

Foto: Tanjug

Ministar je rekao i da je sačuvana stabilnost javnih finansija.

– Udeo javnog duga će na kraju godine iznositi 58,2 odsto, što je ispod nivoa od 60 procenta koliko propisuje Mastriht. S druge strane Srbija je u potpunosti likvidna, sve svoje obaveze reguliše u dan i u dinar. Jutros kada sam proveravao, imali smo 310 milijardi dinara na računu, i to je rezultat odgovorne ekonomske politike koju vodimo – rekao je on.

Napomenuo je da se budžetom za sledeću godinu nastavlja isti trend kao i ove godine – ulaganje u potrošnju i kapitalna ulaganja.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Foto: Tanjug

– Kao što znate, od 1. januara povećavamo plate u javnom sektoru, penzije i minimalnu zaradu. U decembru očekujemo da će prosečna zarada biti oko 600 evra. Sa daljim povećanjima podržavamo i podižemo nivo potrošnje. Takođe, budžetom za sledeću godinu za kapitalne investicije planirali smo 486 milijardi dinara. Dakle, nastavljamo sa izgradnjom auto-puteva, ulaganjima u zdravstvo, ekologiju, u sve što doprinosi rastu BDP-a, čini našu zemlju atraktivnijom i boljom za poslovanje – naveo je Mali.

Podsetio je da će od 1. maja 2022. godine početi da se primenjuje novi sistem e-fiskalizacije, koji ima širi obuhvat obveznika i koji će omogućiti bolju kontrolu.

– Idemo u korak sa vremenom i primenjujemo novu tehnologiju koja omogućava efikasniju kontrolu. Važna je i druga inicijativa, koja je bila jedan od zahteva privrede, a odnosi se na ubrzavanje povrata PDV-a. Uvodimo novi sistem e-faktura, koji znači da ukoliko se ulazna i izlazna faktura upare, povrat može biti realizovan u jednom danu. Dakle, to rešavamo sistemski i dodatno doprinosimo borbi protiv sive ekonomije – rekao je Mali.

Ministar finansija je istakao da je otvaranje Klastera 4, koji obuhvata zelenu agendu i održivu povezanost, i objedinjuje poglavlja o transportu, energetici, transevropskoj mreži, zaštiti životne sredine, još jedna potvrda odličnih rezultata koje postižemo. Kako je objasnio, to znači da Srbija ima 22 otvorena poglavlja od ukupno 35 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Foto: Tanjug

Rekao je da je za Srbiju kao regionalnog lidera veoma važna saradnja sa susedima, posebno inicijativa „Otvoreni Balkan“, koja se trenutno realizuje sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

– U ponedeljak i utorak idemo na samit u Tirani, gde ćemo potpisati niz važnih dokumenata koji treba da doprinesu uklanjanju barijera koje nas usporavaju da se razvijamo i napredujemo. Cilj je da ubrzamo protok ljudi, robe, da nema čekanja kamiona na granici, da međusobno priznajemo važne sertifikate, da se rešimo svega što usporava uvozno izvozne aktivnosti. Sve to radimo da bismo ubrzali stope rasta ekonomije, razvoj naše zemlje – naveo je Mali.

Ministar se osvrnuo i na kreditni rejting, s obzirom da je agencija „Standard and Poor’s“ nedavno popravila izglede Srbije za dalje povećanje kreditnog rejtinga.

Foto: Tanjug

– Mi smo na korak od dobijanja investicionog kreditnog rejtinga, prvi put u istoriji. Trebalo bi da dve od tri rejting agencije to potvrde. Ukoliko nastavimo napredak, očekujemo da ćemo dobiti kreditni rejting u narednih 12 meseci. To mnogo znači privredi, jer su niži troškovi finansiranja, a mi ulazimo među najstabilnije zemlje. Uspeli bismo da nije bilo virusa korona još prošle godine. Ali, nastavljamo da se borimo i to će biti najveća potvrda odgovorne ekonomske politike koju vodimo – rekao je on.

Mali je poručio učesnicima konferencije da su predlozi i sugestije privrede za unapređenje poslovnog ambijenta uvek dobrodošli, kako bi naša zemlja još više napredovala.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_3’); });} ]]>

Predsednik Američke privredne komore Zoran Petrović pohvalio je odlične ekonomske rezultate i  naglasio da je Srbija još u prvom kvartalu uspela da nadoknadi ono što je izgubljeno u 2020. godini, zbog nestabilnosti koju je izazvala pandemija. Rekao je da će Srbija postati još atraktivnija destinacija za investitore, po dobijanju kreditnog rejtinga.

Foto: Tanjug

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri podsetio je da se ove godine obeležava 140 godina diplomatskih odnosa Republike Srbije i SAD i ocenio da su odnosi bolji nego prethodnih godina, kao i da stalno napreduju.

Rekao je da je glavni katalizator boljih odnosa dinamičan razvoj srpske privrede, koja se pokazala kao jedna od najžilavijih, i napomenuo da je potrebno još više napredovati, posebno po pitanju suzbijanja sive ekonomije, omogućavanja fer utakmice javnih nabavki, garantovanja IT sigurnost, kao i veće efikasnost pravosuđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar