MINISTAR MALI: Stopa rasta do kraja godine 7,4 odsto

STOPA rasta u Srbiji do kraja godine biće veća od projektovanog nivoa, rekao je ministar finasija Siniša Mali i potvrdio da je Srbija od jedne od kreditnih agencija dobila potvrdu za dobijanje najvišeg investicionog rejtinga.

МИНИСТАР МАЛИ: Стопа раста до краја године 7,4 одсто

Foto: Tanjug

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

– Stopa rasta će biti 7,4 odsto na osnovu rezultata iz oktobra, a sa stopom rasta od prošle godine kumulativno ćemo biti prvi u Evropi. Za narednu godinu očekujemo 4,5 do pet odsto rasta i sa očekivanim visokim rastom sledećih godina to će nam omogućiti da dostignemo standard stanovništva blizu EU2 – naveo je ministar Mali na predstavljanju rezultata istraživanja poslovne klime „Deveto prolazno vreme – imuni odgovor ekonomije“.

Precizirao je da će javni dug do kraja 2021. pasti na 58 procenata BDP-a, te da je zemlja potpuno likvidna i ispunjava sve svoje obaveze.

– Naredne 2022. nastalvaljmo istu politiku koja se oslanja na dva stuba: potrošnju, jer je prosečna zarada u Srbiji oko 600 evra čime se podiže novo potrošnje i na ulaganje u infrastrukturu za šta imamo 486 milijardi dinara u budžetu, a pomoći će rastu BDP-a kroz građevinarstvo. Ovo čini zemlju atraktivnijom za život i ulaganja – istakao je Mali.

Mali je potvrdio da je Srbija dobila od jedne od kreditnih agencija potvrdu uslova za dobijanje investicionog rejtinga i da bi još dve trebalo da daju takvu ocenu, kako bismo imali niže troškove finasiranja poslovanja.

– Došli bismo do toga i prošle godine, da nije bilo pandemije. To će biti najobjektivnija i najveća potvrda ekonomske politike koja vodi unapređenju poslovanja u Srbiji – zaključio je ministar Mali.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Dodao je kako će eFiskalizacija doprineti efikanosti i transpartnosti rada privrede i daljoj borbi pritiv sive ekomnomiie, a do kraja sledeće gdine ćemo imati i elektronske fakture, koje će rešiti problem sa papirologijom.

– Srbija je čvrsto na putu pirbližavnaja EU i sve nas je obradovalo otvarnje Klastera 4, tako da sada imamo otvorena 22 od 35 poglavlja u procesu približavanja – naveo je ministar finasija.

Najavio je da će na samitu Otvoreni Balkan u Tirani biti potpisani važni dokumenti koji će omogućiti brži protok robe preko granica zemalja čclnaica te inicijative i rešavanje problema na granicama.

Kompanije članice Američke privrede komore u Srbiji (AmChem) ostvarile su dobre poslovne rezultate ove godine i ukazale da su reforma pravosuđa, vladavina prava, suzbijanje korupcije i efikasnija javna admministracija prioritetni uslovi za unapređenje poslovanja.

To je rekao predsednik Američke komore Zoran Petrović.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

– Ove godine postignut je izvanredan rezultat, jer sve prognoze govore da će rast BSP-a biti između 6,5 i sedam odsto. Srbija je već u prvom kvartalu ove godine uspela da se vrati na nivo iz 2019. godine, a dobro je i to što je rast privrede ostvaren zahvaljujući investicijama, građevinarstvu, uslugama i licnoj potrošnji – rekao je Petrović.

Naglasio je da je to rezultat ranije sprovedene fisklane konsolidacije zahvaljujući kojoj je država tokom prošlogodišnje krize mogla da pomogne privredi.

– Posebno nas raduje što smo pre nekoliko dana od SNP-a dobili analizu u kojoj su povećani izgledi da se naredne godine dobije investicioni kreditni rejting. On s jedne strane šalje poruku investitorima da je ovo dobra zemlja za ulaganje, a s druge strane smanjuje troškove finasiranja – istakao je Petrović.

Pohvalio je i to što će Srbija do kraja godine imati javni dug ispod 60 odsto BDP-a

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_3’); });} ]]>

– Zato mislim da, ako budemo sledeće godine ostvarili 4,5 do pet odsto rasta, uz dalji pad fiskalnog deficita i smanjenje javnog duga, dobićemo kreditni rejting – ocenio je Petrović.

Kao najveće poslovne izazove 2022. on je naveo inflaciju koja u Americi nije nikada bila visa od 1982, u EU je najviša od formiranja zone evra, a kod nas nije bila ovolika duže od osam godina.

Ambasador SAD-a Entoni Godfri ocenio je da je Srbije danas poslovni lider zapadnog Balkana sa privredom koja se pokazala kao jedna od najžilacijih u Evropi.

– Monetrna stabilnost i fiskalna konsolidacija su joj omogućili da pokrene ozbiljne investicije u ključne sektore: energetiku, zdravstvo, infrastrukturu i digitalne transformacije. U većini vodećih grana srpske privrede prisutne su najbolje američke kompanije – rekao je Godfri.

Pohvalio je posvećenost srpskih vlasti stvaranju povoljnih uslova za poslovanje investitora.

– Vidim da su oni koji vode Srbiju posvećeni međunarodnoj saradnji, a jedan od rezultata toga je da mnoge američke i evropske komapnije visoke tehnologije rado investiraju u zemlji koja nudi stabilnost i predvidljivu poslovnu klimu – naglasio je američki ambasador.

Naveo je da treba pobediti sivu ekonomiju, omogućiti efikasnije procedure javnih nabavki, veću efikasnost pravosuđa, kako bi srpska privreda imala dalji razvoj i bila privlačna investitorima.

– Moj tim i ja spremni smo da nastavimo rad na zajedničkom cilju da ovu divnu zemlju poguramo napred i osiguramo joj mesto u EU – rekao je Godfri.

Američka poslovna komora u Srbiji ima 210 komapnija člnaica od kojih je je jedna trećina američkih, druga trećina iz EU, a ostale su srpske komapnije. Sve zajendo zapošljavaju blizu 100.000 radnika i do sada su u Srbiji investrale oko 14 milijardi evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar