MINISTAR LONČAR: Pojačane mere na aerodromu zbog omikrona

MINISTAR zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Srbija preduzela pojačane mere na aerodromu da se spreči da omikron soj korona virusa, kakav god da je, i da dođe u tom obimu i da naruši zdravlje, život i zdravstveni sistem.

МИНИСТАР ЛОНЧАР: Појачане мере на аеродрому због омикрона - постоји посебна процедура

Foto: Tanjug

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

On je podsetio da su na aerodromu pojačane mere, da postoji posebna procedura za ljude koji dolaze iz zemalja gde postoji taj soj u većem obimu, radi se testiranje na aerodromu, ide se u karantin.

– Nikoga ne vraćemo iz Srbije, ljude stavljamo pod kontrolu, nisu to mere da nekog vraćate iz Srbije, i da neko ne može da uđe u Srbiju, procedura nije komplikovana, morate da se testirate, morate biti u karantinu, ako ste pozitivni mi preuzimamo brigu, odgovorne države tako rade – zaključio je Lončar za RTS.

Kao što smo juče objavili, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ zbog novog soja predložio je listu zemalja sa posebnim rizikom od importovanja ove varijante korona virusa. 

Na spisku su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ zbog novog soja omikron predložio je listu zemalja sa posebnim rizikom od importovanja ove varijante korona virusa, saznaje Telegraf.rs. Kako nezvanično saznajemo, o ovim predlozima se trenutno odlučuje, i već od sutra bi bi moglo da počne da se primenjuje.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Kako saznajemo na spisku su Južnoaftička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Ako je nalaz negativan, izdaje se rešenje o kućnom karantinu i prevoz taksi prevozom uz mere pune zaštite do prijavljenog mesta boravišta u Srbiji. Na dnevnom nivou će se kontrolisati karantin od strane MUP-a.

Potrebno je i testiranje PCR metodom sedmog dana ili u bilo kom slučaju od pojave simptoma.

Negativan PCR test neće biti uslov da se izađe iz karantina od 14 dana, a testiranje se vrši o trošku osobe u karantinu.

Institut „Batut“ je ove predloge uputio nakon što je omikron (B.1.1.529) Svetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajuću, a prema informacijama koje se objavljuju za sada pokazuje brojne mutacije, koje mogu biti u vezi sa većom zaraznošću i izbegavanjem imunskog odgovora stečenog nakon bolesti ili vakcinacije.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar