MILIJARDER KOJI ŽIVI NA KREDIT: Više se ne kaže „dužan ko Grčka“, sada se kaže „dužan ko Šolak“

JUNAJTED grupa Dragana Šolaka trenutno je zadužena za najmanje 3,4 milijarde evra po osnovu izdatih obveznica, još oko milijardu evra po osnovu neizmirenih obaveza prema eksternim poveriocima i investitorima, a njeni akumulirani gubici su sredinom ove godine iznosili oko 630 miliona evra i stalno rastu.

МИЛИЈАРДЕР КОЈИ ЖИВИ НА КРЕДИТ: Више се не каже дужан ко Грчка, сада се каже дужан ко Шолак

Foto: V. N.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Kompanija ima negativan kapital u iznosu od 46 miliona evra, što znači da u navedenom iznosu ima veće obaveze od svojih sredstava, odnosno da je prezadužena.

Takođe, Šolakova grupacija se duplo više zadužuje nego što izmiruje obaveze prema poveriocima. Trend rasta zaduživanja iz godine u godinu pokazuje da je Junajted grupa sve manje sposobna da se finansira iz sopstvenog biznisa, a da sve više pribegava, stručno rečeno, “eksternom finansiranju”.

Dokaz u brojkama za ovu ocenu je da je Junajted grupa za prvih devet meseci ove godine uzela ukupno kredita u iznosu od 860 miliona evra, a vratila svega 397 miliona evra glavnice po prethodnim zaduženjima.

Što se tiče najbitnije odrednice u telekomunikacijama “prosečni prihodi po korisniku”, a na osnovu zvaničnih podataka je takođe jasno da su oni u padu u više zemalja u kojima posluju.

Najveći pad Junajted grupa beleži na tržištima Bugarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a ne stoji sjajno ni Slovenija, dok u Srbiji operater SBB polako, ali sigurno, gubi deo tržišnog kolača i to pre svega na internetu i fiksnoj telefoniji, tvrde izvori „Novosti“.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Kada dublje analiziramo Šolakove dugove jasno se vidi da Junajted grupa svake godine izdvaja veliki novac na finansijske troškove.

To su troškovi kamata na izdate obveznice, uzete kredite kod banaka, lizing i ostalo. Finansijski troškovi Junajted grupe su na kraju 2020. iznosili ukupno 136 miliona evra, u odnosu na kraj 2019. to je povećanje za 27,4 miliona, što govori u prilog tome da je ova kompanija prezadužena.

Ako se do kraja tekuće godine nastavi trend rasta ovih troškova, koji je evidentan na kraju trećeg kvartala, oni će na datum 31. 12. 2021. dostići nivo od preko 160 miliona evra, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Posmatrajući finansijske izveštaje Junajted grupe Dragana Šolaka i operatera SBB, može se sa sigurnošću konstatovati da posluju po istom principu, a na to ukazuju sledeće činjenice: privredna društva koja su članice Grupacije generišu velike prihode na godišnjem nivou u poslovima koji sami po sebi nose veliki profit vlasnicima kapitala.

Vlasnici kapitala, koji su donosioci odluka u operativnom poslovanju UG, nakon generisanja velikih prihoda pribegavaju raznim optimizacijama kojima utiču na visinu plaćenog poreza na dobit i ostale poreze i naknade za koje država ostaje uskraćena.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

Takođe, iskazivanjem velikih troškova u poslovanju kroz razne ugovore o delu, intelektualne usluge i slično, gde je primetna velika verovatnoća zloupotreba, suvlasnici Junajted grupe dolaze do keša koji im je potreban za finansiranje raznih aktivnosti.

Ukoliko se obrati pažnja na brzinu kojom se Grupacija zadužuje na tržištima kapitala uzimanjem kredita ili emitovanjem sopstvenih obveznica, može se sa sigurnošću konstatovati da UG svoju likvidnost finansira pozajmicama i kreditima i da je pitanje trenutka kada će Šolakova imperija dospeti u situaciju da neće moći da servisira preuzete obaveze, odnosno neće biti u mogućnosti da plaća dospele, a neizmirene obaveze, zaključak je finansijskih eksperata koji su analizirali zvanične finansijske izveštaje Junajted grupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar