MANJI NAMET NA PLATE: Nova poreska pravila, već od 1. marta, olakšaće poslovanje i startap preduzećima

SRBIJA i poreskom politikom pokušava da u zemlji zadrži kvalifikovanu radnu snagu.

МАЊИ НАМЕТ НА ПЛАТЕ: Нова пореска правила, већ од 1. марта, олакшаће пословање и стартап предузећима

Foto shutterstock

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Nova pravila, koja će se primenjivati od ove godine, polako utiru put okretanju ka ekonomiji zasnovanoj na znanju. Efekte bi trebalo da počnu da osećaju i inovatvna startap preduzeća.

Od 1. marta, zahvaljujući nedavnim zakonskim izmenama, i dalje će važiti poreske olakšice za radnike angažovane na poslovima istraživanja i razvoja. Poslodavci će na njihove zarade plaćati čak 70 odsto niže poreze i doprinose. Novina je što ovog puta oslobođenje nije vremenski ograničeno.

– Država je preuzela teret za PIO doprinose – pojašnjava Svetislav Kostić, poreski ekspert i profesor Pravnog fakulteta.

– To je izuzetno značajna olakšica. Prvog dana marta, pa do kraja naredne godine, poslodavci mogu da angažuju dotad nezaposlene uz poreske olakšice. Ako takvom radniku, a verovatno će najbrojniji biti mladi, da platu do 76.500 dinara bruto jedan iznosa, imaće 70 odsto oslobođenja poreza i doprinosa i to do kraja 2024. godine. Tako će poslodavca plata od 50.000 dinara koštati koliko ga u normalnim uslovima košta minimalac. Mladi sa diplomama se najlakše iseljavaju. Ovako se poslodavcima omogućava da im daju nešto veće plate i to tokom dve do tri godine.

Foto shutterstock

Kako smatraju stručnjaci, ove izmene će pomoći i poslovanju startap sektora. I dalje važe poreske olakšice za osnivače ovakvih preduzeća i to za zarade do 150.000 dinara bruto jedan iznosa. Umesto samo za one koji su osnovali startap do kraja godine, vremenska odrednica se ukida, pa to postaje opšti podsticaj. Ovom delu privrede značilo bi, smatraju mnogi, da na raspolaganju imaju različite izvore finansiranja.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– Finansijsko tržište je bankocentrično – smatraju bankari.

– Kompanije su podložne fluktuaciji kreditnog ciklusa. Nakon hipotekarne krize zaustavilo se kreditiranje. To znači da bi preduzeća imala koristi od upotrebe alternativnih kanala finansiranja.

Foto P. Mitić

MLADI MILIONERI BEZ TERETA

PORESKA mera koja bi mogla da privuče mlade da se vrate u zemlju, veruju stručnjaci, jeste oslobađanje plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana za sve mlađe od 40 godina. To je zapravo namet koji plaćaju građani Srbije koji zarađuju više od trostruke prosečne zarade u zemlji. I ova olakšica važi od naredne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar