LUTRIJI KASA NE TREBA: Utvrđene izmene Uredbe o obveznicima fiskalizacije, i vazdušni prevoz putnika bez obaveznih uređaja

NAREDNA godina doneće nova pravila kad su u pitanju delatnosti ne moraju da evidentiraju promet fiskalnim kasama. Vlada je tokom ove godine usvojila dve verzije uredbe koja reguliše ovo pitanje. Spisak iz aprila je prilično skratio broj „izuzetih“, a poslednji od 2. decembra je dodao još neku delatnost. Među značajnijim novinama je da fiskalne kase neće biti neophodne u prevozu putnika u vazdušnom saobraćaju, ali samo u – međunarodnom.

ЛУТРИЈИ КАСА НЕ ТРЕБА: Утврђене измене Уредбе о обвезницима фискализације, и ваздушни превоз путника без обавезних уређаја

Foto: N. Skenderija

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Nova uredba detaljnije određuje koje delatnosti u kopnenom saobraćaju nisu obveznici fiskalnih kasa.

– Uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju, u delu koji se odnosi na naplatu i održavanje puteva, mostova i tunela izuzeti su od obaveze da imaju fiskalne kase – stoji u Uredbi. – Kao i u delu koji se odnosi na naplatu i održavanje parkirališta ili garaža, parkirališta za bicikle, zimskog smeštaja prikolica i drugih, koja se naplaćuju putem trećih lica, odnosno telekomunikacionih operatera.

Fiskalnu kasu, u pojedinim slučajevima, moći će da zaobiđu i klađenja i igre na sreću. Pre svega kada je organizator – Državna lutrija Srbije.

– Kockanje i klađenje u delu koji se odnosi na igre na sreću čiji je priređivač Državna lutrija Srbije, kao i za igre na sreću za koje priređivač u elektronskoj formi dostavlja podatke o izvršenom prometu organu nadležnom za igre na sreću – precizira Uredba.

I ovaj propis podseća sve druge, preduzetnike i preduzeća, koji moraju da imaju fiskalni uređaj, da on od početka maja mora da bude – elektronski.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– Obveznici fiskalizacije koji nisu oslobođeni evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, dužni su da do 30. aprila 2022. godine usklade svoje poslovanje sa odredbama Zakona o fiskalizaciji i podzakonskim aktima donetim na osnovu njega – naglašava ovaj propis.

PRIMENA OD 1. MAJA

PROMENJENI su i rokovi primene novih pravila. Umesto od 1. januara sledeće godine, važiće od 1. maja. Navodi se da postojeća uredba tada prestaje da važi. Obrisan je i deo člana koji je predviđao da se ovogodišnja pravila primenjuju od početka godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar