LIK I (NE)DELO FRANJE TUĐMANA: Predavanje Gorana Šarića na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

NA dan kada je umro Franjo Tuđman, tačno 22 godine kasnije, Goran Šarić govori o njegovom liku i delu – koje se može nazvati i nedelom ili zlodelom, ali Šarić poručuje gledaocima da posle tribine svako za sebe prosudi kako će okarakterisati Tuđmanovu političku aktivnost.

ЛИК И (НЕ)ДЕЛО ФРАЊЕ ТУЂМАНА: Предавање Горана Шарића на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: KCNS

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Iako navodi da je od detinjstva imao averziju prema ovom režimu, Šarić ističe da tribini pristupa objektivno, temeljeći svoje iskaze na višegodišnjem proučavanju teme i navodeći literaturu iz koje je crpeo podatke, na prvom mestu knjigu Darka Hudelista.

Na samom početku predavanja Šarić preispituje pojam slobodne i demokratske države u situacijama koje primerima svedoče da o takvom stanju ne može biti reči zbog silnih zabrana i nameštaljki koje je, kao čovek na državnom vrhu, kontrolisao Tuđman. Osvrćući se na činjenice o njegovom odrastanju, porodičnoj slici i obrazovanju, Šarić ističe i „ubermenšnovski sindrom“, zaslužan za mnoge kasnije političke postupke i odluke.

Pored slike o životu i radu Franje Tuđmana, koja se širi i usložnjava konsultacijom brojnih svedočanstava, knjiga i fotografija, Šarić iznosi sopstveno duboko uverenje da je reč o čoveku koji je najveći krivac za rat između Hrvata i Srba u Hrvatskoj i da njegovo nasleđe „nažalost, i dalje živi“.

Predavanje Gorana Šarića, katoličkog teologa i istoričara, na temu „Franjo Tuđman – lik i (ne)delo“ može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar