LICEMERJE BRISELA: Otvaraju rudnike litijuma, a kod nas podržavaju proteste

IZ Evropske unije dolazi vest da su portugalska energetska kompanija Galp i švedski proizvođač baterija za električna vozila Nortvolt danas najavili izgradnju „najveće fabrike za preradu litijuma u Evropi“.

ЛИЦЕМЕРЈЕ БРИСЕЛА: Отварају руднике литијума, а код нас подржавају протесте

TRAŽEN Jadarit, Foto M. Anđela

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Vrednost ovih investicija se procenjuje na oko 700 miliona evra (789,6 miliona dolara), s obzirom na to da na tržištu raste potražnja za litijum-jonskim baterijama za pogon električnih vozila.

Zajedničko preduzeće u vlasništvu 50/50 “Aurora“ upravljaće fabrikom koja će imati početni godišnji kapacitet proizvodnje do 35.000 tona litijum hidroksida, ključnog materijala za proizvođače litijum-jonskih baterija, saopštila je švedska kompanija u utorak.

Nortvolt, čiji je najveći akcionar Folksvagen (VOVG_p.DE), rekao je da će fabrika, koja se nalazi u Portugalu, biti najveća u Evropi i da će početi sa komercijalnim radom 2026. godine. Prema procenama, ovom investicijom biće otvoreno čak 1.500 radnih mesta.

S druge strane, Evropska unija, zajedno sa mnogim drugim akterima sa Zapada, podržala je proteste protiv rudnika litijuma u Srbiji dok istovremeno koristi priliku da isti takav rudnik otvori na teritoriji jedne od svoje članica.

Podsetimo, plan je bio da se projekat „Jadar“ za vađenje jadarita (litijuma) kod Loznice sprovede na održiv način, uz poštovanje svih mera zaštite životne sredine, što bi za rezultat imalo ogromnu ekonomsku korist za Srbiju. Međutim, ubrzo su pokrenuti protesti koje je predvodilo nekoliko nevladinih organizacija, a podržala i opozicija.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Ubrzo se otkrilo da praktično sve NVO koje su bile uključene u proteste primaju donacije od raznih fondova sa zapada, a između ostalog i EU. Naravno, o kontaktima opozicije sa Zapadom ne treba trošiti previše reči jer je sada već svima jasno u čije ambasade opozicionari idu po svoje mišljenje.

Ipak, ono što je najvažnije jeste da polako izlazi na videlo da je EU, dok je podržavala proteste u Srbiji zbog litijuma, istovremeno radila na tome da preuzme iste poslove i profit. Tako je u Srbiji ugušena investicija koja je mogla značajno da se odrazi na budžet naše zemlje, a u isto vreme pokušana i destabilizacija zemlje, koja na sreću nije dala rezultata.

Ovaj primer je još jednom pokazao da u međunarodnoj politici i ekonomiji ne postoje prijateljstva, nego samo borba za sopstvene interese.

(24sedam.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar