LAJČAK O DIJALOGU: Verujem da će veoma brzo dati rezultate, eskalacija nije u interesu „ni jedne ni druge strane“

SPECIJALNI predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da taj dijalog nije jednostavan, da je podjednako „osetljivo pitanje i za Srbiju i (tzv.) Kosovo“, da postoji i da veruje da ćemo, kako kaže, veoma brzo videti i konkretne rezultate.

ЛАЈЧАК О ДИЈАЛОГУ: Верујем да ће веома брзо дати резултате, ескалација није у интересу ни једне ни друге стране

Foto Tanjug

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Lajčak je za audio potcast banjalučkog portala Buka, na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine i odbijanju Prištine da formira Zajednicu sprskih opština na severu, kazao da je dijalog „osetljivo pitanje i za Srbiju i za Kosovo“.

– Međutim, dijalog traje duže od decenije i doneo je niz konkretnih i dobrih rešenja. Dijalog nema alternativu i to potvrđuju lideri i na Kosovu i u Srbiji i on je ključan i za normalizaciju evropskih odnosa i za napredak na njihovom evropskom putu. Danas smo u situaciji da imamo lidere sa snažnim mandatom i u Beogradu i u Prištini. Oni imaju snagu da donesu rešenja i u fazi smo da pregovaramo o tome kakav je najbolji mogući put napred – kazao je Lajčak.

Podsetio je da su se „lideri sastali u junu i julu u Briselu“ i spremni su, kaže, da dođu ponovo.

-Radimo na tome da taj sastanak proizvede i neke konkretne odluke. Taj dijalog nije jednostavan, ali on postoji i verujem da ćemo videti i konkretne rezultate veoma brzo – kaže Lajčak.

Eskalacija, kaže, nije u interesu „ni jedne ni druge strane“.

– Međunarodna zajednica je izričita kada kaže da nema alternative dijalogu i da ne postoje zaobilazni putevi. Očekujemo aktivno i ozbiljno angažovanje i Srbije i  (tzv.) Kosova. Imamo i dokumente koje govore to i naši partneri su svesni toga – rekao je Lajčak.

Na pitanje da li bi region trebalo da raduje ili zabrine zainteresovanost međunarodne zajednice s obzirom na to da je i Velika Britanija nedavno imenovala Stjuarta Piča, Lajčak kaže da bi svima bilo jednostavnije da se bavimo svojim poslom.

– Međutim, region je navikao na povećano angažovanje međunarodne zajednice. Nažalost, i dalje postoji potreba za tim. EU nema nameru niti ambiciju da “mikro-menažira“ region, ali jednostavno naše prisustvo je potrebno – kaže Lajčak i dodaje da je Unija je najviše prisutna u regionu jer je najveći investitor, trgovinski partner i donator.

Prema njegovim rečima, EU ulaže milijarde evra u napredak Zapadni Balkana. „Kada govorimo o političkom angažovanju, želeo bih da istaknem kao pozitivnu stvar vrlo usku saradnju koju imamo sa SAD-om i administracijom DŽozefa Bajdena“.

Stvarno delimo istu viziju a to je Balkan koji je u EU i deli njene vrednosti, kaže Lajček, koji je potvrdio da su se Gabrijel Eskobar i on nedavno sreli sa Pičom u Londonu i šest šefova diplomatija iz regiona.

– Glavna poruka tog sastanka je bila da ne postoji druga budućnost za Zapadni Balkan osim evropske, ne postoji druga agenda osim evropske, ne postoji drugi način normalizacije odnosa Srbije i Kosova od dijaloga EU a naravno da smo preneli i britanskom izaslaniku Stjuartu Piču da je dobrodošao da se priključi tim naporima i da smo svi u istom timu. Pič je to apsolutno potvrdio – kazao je Lajčak.

Govoreci o regonu, Lajčak kaže da vidi četiri izazova, a najneposredniji su, kaže, Severna Makedonija i Albanija, koje što pre treba da počnu da vode pregovore o priključenju EU.

– Najozbiljniji problem je kriza u BiH. Izazov od najvećeg strateškog značaja je normalizacija odnosa Beograda i Prištine, jer se to ne tiče samo za te dve zemlje budući da Srbi i Albanci žive u svakoj zemlji na Balkanu i odnos Srbije i Kosova utiče na regionalnu saradnju, zato je rešenje tog pitanja od najvećeg strateškog značaja – rekao je.

Ukazao je da je izazov koji smatra najfundamentalnijem je pitanje kakav će biti Balkan.

– Da li će biti Balkan koji deli evropske vrednosti, koji promoviše demokratiju i vladavinu prava, koji se bori protiv korupcije i u kojem ima nezavisnih medija i građanskog društva? Ili ćemo dobiti društva u kojima nema ništa od toga a da imamo neku vrstu autoritativnih vlada bez poštovanja evropskih vrednosti – naveo je Lajčak.

Ta utakmica se, ističe, dešava upravo i mislim da je jako bitno i za EU i za zemlje regiona da se pridruže ne samo administrativno već pre svega po zajedničkom sistemu vrednosti.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO: Srpski sveštenik skida albansku zastavu sa Košara

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar