KURTI SVIM SILAMA HOĆE DA PRODUBI KRIZU: NJegova samovolja je direktno kršenje osnovnih ljudskih prava

ODLUKOM da zabrani održavanje referenduma 16. januara o promeni Ustava Srbije, Aljbin Kurti pokušava da produbi krizu iako rezolucija 1244 garantuje pravo na glasanje, a to je i u mandatu misija OEBS-a na Kosovu i Metohiji, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

КУРТИ СВИМ СИЛАМА ХОЋЕ ДА ПРОДУБИ КРИЗУ: Његова самовоља је директно кршење основних људских права

Foto: EPA

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

– Zbog toga smo se obratili i Briselu i državama Kvinte koje ozbiljno razmatraju to pitanje i očekujem pozitivan odgovor, jer je samovolja Aljbina Kurtija direktno kršenje osnovnih ljudskih prava – rekao je Petković.

Petković je kazao da je pravo glasa osnovno ljudsko i građansko pravo koje Kurti želi da ukine Srbima na Kosovu i Metohiji.

Dan nakon što su mu vlasti privremenih institucija u Prištini ponovo zabranile da poseti južnu pokrajinu, Petković navodi da nema obrazloženja zašto nije poslat nikakav odgovor o zabrani.

On je objasni da, ako nema negativnog eksplicitnog odgovora, onda to znači da je poseta Kosovu i Metohiji odobrena.

– Tako je bilo i ovog puta, do trenutka dok nisam došao na Jarinje, nisam dobio nikakav negativan odgovor. Samo su mi na administrativnoj liniji rekli da ne mogu da uđem na prostor Kosova i Metohije – naveo je Petković, koji je planirao da poseti manastir Devič.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Nakon što je Petkoviću zabranjen ulazak na KiM, oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija koje tvrdi da je Beograd zabranio resornoj ministarki Doniki Gervali da poseti Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Petković odgovara da to nije tačno i da je to srpska strana demantovala.

– To pokazuje mejl koji je prištinski oficir za vezu nama poslao, gde se zahvaljuje na odobrenoj poseti. Mi smo rekli da je ona dobrodošla – rekao je Petković.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar