KORONA ZBOG MUTACIJA GUBI SNAGU? Dr Šekler izneo zanimljive podatke

VIRUSOLOG i mikrobiolog dr Milanko Šekler ističe da još uvek nema nikakvih dokaza da je omikron, nova mutacija viorusa korona, opasnija od ostalih i da ne bi trebalo da se paniči.

КОРОНА ЗБОГ МУТАЦИЈА ГУБИ СНАГУ? Др Шеклер изнео занимљиве податке - омикрон се лакше преноси и за сада даје блажу клиничку слику (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

On je gostujući u Beogradskoj hronici je izjavio da bi nove mutacije mogle da idu i u našu korist.

– Tačno je da ima toliko mutacija, ali te silne mutacije, to može da bude destabilizacija virusa. Imate sedmicu na Lotou, od 39 brojeva treba da izvučete sedam, ovde imate 9.881 aminokiselinu, a treba da izvučete 50 promena. Znate koja je verovatnoća da svih 50 bude u vašu korist? Nikakva! Koja je verovatnoća da svih 50 mutacija bude u korist virusa, protiv nas? Ja vam kažem da je pola-pola, a možda i više, možda je veća polovina u našu korist zato što mi imamo tu neke mutacije koje su nama poznate u alfa, beti, lambdi, ovim prethodnim sojevima, ali imaju neke potpuno nove, mi ne znamo sad kako će ta aminokiselina umesto te, mi to nismo videli. Ali ono što su oni videli, to su lakši klinički znaci, to su lakoća prenošenja, nema pneumonija, nema temperatura, vrlo retko, uglavnom znojenje i prolazi za dva-tri dana – rekao je dr Šekler, iznoseći podatke koje su saopštili južnoafrički stručnjaci, nakon što je u toj zemlji otkriven novi soj.

On je istakao da je „interesantno“ to što je u Južnoj Africi povećana hospitalizacija dece.

– Pojavila se hospitalizacija 60 dece, mlađe od dve godine, koji imaju visoku temperaturu i ubrzan puls. Oni ne znaju za sada da li je to ovaj oblik virus, ili možda delta ili neki drugi, sada se to istražuje. Ali, za sada je najviše hospitalizovano dece mlađe od dve godine, pri čemu to prolazi za par dana, bez nekih komplikacija.

Virusolog je izneo i podatak koji, kako kaže, pokazuje da vakcine štite i od nove varijante kovida.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Foto: Printskrin

– Vrlo bitno, 87 odsto hospitalizovanih koje su imali u ovom skoku su nevakcinisani, a to vam govori iz aviona da vakcine rade. Oni sami kažu da vakcinisani ljudi idu kući, da imaju blage simptome. Mene fascinira da to ne prenose nijedne ozbiljne novine u svetu, nego samo ’mutant, ko zna šta može da bude’, ništa se još ne zna, pa onda da se još posoli, pojavi se proizvođač vakcine i kaže ’mi možemo odmah da sredimo to da napravimo tu vakcinu’. Dok neki ozbiljni proizvođači kao što su Fajzer ili Sputnjik su rekli ’mi očekujemo da će naša vakcina raditi i polako – dodao je on.

Dr Šekler se pozvao i na svetskog stručnjaka koji je izjavio da bi nove mutacije zapravo mogle da vode ka gašenju pandemije.

– Ovo može da bude i korak u dobrom smeru. Jedan profesor sa Norviča Piter Hanter je rekao da ovo može da bude gubitak snage virusa. To što se možda lakše prenosi, što je vrlo verovatno, manja je patogenost, vidite da su blaži simptomi, podsećaju na grip – poručio je.

(RTS)

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar