KONTROVERZNI BIZNISMEN KUPIO FUDBALSKI KLUB U ENGLESKOJ ZA 120 MILIONA EVRA: Koliko je Šolak spreman da plati rušenje vlasti?

SVE to dok ukupni dugovi Junajted grupa iznose astronomskih 4,4 milijarde evra, a akumulirani gubici najmanje 630 miliona evra, pri čemu se i jedno i drugo stalno uvećava, Dragan Šolak spiskao pare na Sautempton.

КОНТРОВЕРЗНИ БИЗНИСМЕН КУПИО ФУДБАЛСКИ КЛУБ У ЕНГЛЕСКОЈ ЗА 120 МИЛИОНА ЕВРА: Колико је Шолак спреман да плати рушење власти?

Dragan Šolak, Foto Promo

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Ako je Dragan Šolak spreman da plati 120 miliona evra za kupovinu fudbalskog kluba u Engleskoj, koliko li je tek spreman da uloži u rušenje vlasti u Srbiji? Ovo pitanje se logično nameće svakom gledaocu informativnih kanala poput N1 i Nove S, koje rade pod kapom njegove „Junajted medije“.

Predsednik države Aleksandar Vučić i Vlada Srbije su svakodnevno na brutalnom udaru ove mašinerije, koja jedva da konstatuje nepocenjive uspehe srpske ekonomije, koja u poslednje dve godine ima ubedljivo najveći privredni rast u Evropi, a infrastruktura, auto-putevi i pruge bukvalno su premrežili našu državu.

Očigledno je da odluka da državni „Telekom Srbija“ uđu u tržišnu utakmicu sa „Junajtedom“ koji je, iako privatna firma, bio favorizovan od prethpodne vladajuće vrhuške je jedan od najtežih udaraca za preduzeće kojim rukovodi Šolak, sa malteškim pasošem i prebivalištem u Švajcarskoj. Udari na vlast i „Telekom“ su svakodnevni, a Šolakovi zvanični poslovi u Srbiji, ali i u regionu, su u strmoglavom padu.

Eksperti: Šolak mahinacijama zgrće bogatstvo

– Posmatrajući finansijske izveštaje Junajted grupe Dragana Šolaka može se sa sigurnošću konstatovati da posluje po ovom principu: privredna društva koja su članice Grupacije generišu velike prihode u poslovima koji sami po sebi donose veliki profit. Vlasnici kapitala potom pribegavaju raznim optimizacijama, kojima utiču na visinu plaćenog poreza na dobit i ostale poreze i naknade, za koje država ostaje uskraćena. Takođe, iskazivanjem velikih troškova u poslovanju kroz razne ugovore o delu, intelektualne usluge i slično, gde je primetna velika verovatnoća zloupotreba, suvlasnici Junajted grupe dolaze do keša koji im je potreban za finansiranje raznih aktivnosti i gomilanje ličnog bogatstva – zaključili su nedavno finansijski eksperti koji su analizirali poslovanje Junajted grupe.

Uprkos prezaduženosti „Junajted grupe“, izgleda da je konto tajkuna Šolaka sve veći. Prelomnu tačku u budućem fijasku „Junajteda“, je prelazak engleske Premijer lige sa njegovih kanala Sport klub na „telekomovu „ Arenu Sport“. Ovaj poslednji tržišni poraz, nakon što su u istom smeru na platforme nacionalnog telekomunikacionog operatera „u kompoziciji“ prešli, španska, portugalska, NBA liga… i što se na Areni Sport od sledećeg leta može gledati ubedljivo najbolji sportski sadržaj i što više ne postoji najvažniji razlog da ljubitelji sporta budu pretplatnici Šolakovog SBB.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Očigledno je da se Šolak osetio toliko pogođenim kada je izgubio na tenderu utakmice engleske Premijer lige da je iz čiste obesti i inata odlučio da kupi ni manje ni više nego fudbalski klub, člana te iste lige.

Čovek koji celog živoga dodirne tačke sa fudbalom nije imao osim kroz trgovinu pravima na TV prenose sada je potrošio, prema izveštajima britanskih medija, najmanje 120 miliona evra kako bi postao većinski vlasnik FK Sautempton, tima koji je tradicionalno u donjem delu tabele Premijer lige i koji već duže vreme traži nove gazde.

Kako je objavljeno na Ostrvu, Šolak u ovu kupovinu nije ušao preko svoje „Junajted grupe“ ili bankarskim kreditom, već će transakciju da plati kešom, od svog ličnog novca.

To i nije čudno. Naime, dok ukupni dugovi medijske hobotnica „Junajted grupa“ iznose astronomskih 4,4 milijarde evra, a akumulirani gubici najmanje 630 miliona evra, pri čemu se i jedno i drugo iz dana u dan bez prestanka uvećava, lično bogatstvo Dragana Šolaka se ne smanjuje!

Gde završavaju pare od reklama to je tajna jer je njegova kompanija registrovana u medijskom ofšoru u Luksemburgu i koliko od toga završava na njegovim privatnim računima još je tajna. Da je nakupio dosta novca i ova kupovina svedoči, a premijerka Srbije Ana Brnabić je juče izjavila da njegovo bogaćenje govori kakva je bila oligarhija u Srbiji dok su je vodili Šolakovi politički i poslovni partneri. Brnabićeva je podvukla da je sve ovo napravljeno novcem građana Srbije, zloupotrebom državnih resursa („Telekoma“) i političke moći.

Kako bilo, ceo Šolakov “biznis model” počiva na tome da u zemljama u kojima posluje, a pre svega u Srbiji, gde ima najveći biznis, na svaki legalni i nelegalni način izbegava plaćanje poreza i drugih obaveza, a potom da crpi zaradu iz svojih sopstvenih kompanija i ogromne količine keša prebacuje u svoje ofšor firme na egzotičnim lokacijama širom sveta.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

Tako je Šolak postao vlasnik luksuznih vila na Ženevskom jezeru i na Floridi, tri privatna aviona, skupih golf terena, a sada i fudbalskog kluba u Engleskoj.

Zanimljivo je da britanski mediji kao da nisu sigurni kako da predstavljaju Dragana Šolaka, pa neki pišu da je “tajkun iz Srbije”, a neki da je “tajkun rođen u Srbiji”. Istina je da je ovaj kontroverzni biznismen, zvanično, bivši Srbin! Naime, kako je jednom prilikom i lično potvrdio, Šolak se 2017. odrekao srpskog pasoša i postao državljanin Malte, a stalno prebivalište mu je u Švajcarskoj. Za Srbiju ga veže, pored porekla, to što u njoj ima biznise od kojih masno zarađuje, a preko svojih medija poput N1 i poslovnih partnera iz opozicije ostvaruje snažan politički uticaj.

Ipak, izgleda da Dragana Šolaka za Srbiju vežu i neke emocije, ako ništa drugo potreba da bude “glavni” i “najveći”, jer kako drugo osim kao bahaćenje na granici sa čistim ludilom objasniti da je taj čovek spreman da potroši najmanje 120 miliona evra, a u budućnosti će kao većinski suvlasnik imati još mnogo novih troškova, u znak nekakve osvete, samo da pokaže da mu se može!

A za to vreme, kako su pre samo koji dan, uoči novogodišnjih praznika, konstatovali finansijski eksperti koji su detaljno analizirali poslovanje Junajted grupe: “Ukoliko se obrati pažnja na brzinu kojom se Grupacija zadužuje na tržištima kapitala, uzimanjem kredita ili emitovanjem sopstvenih obveznica, može se sa sigurnošću konstatovati da UG svoju likvidnost finansira pozajmicama i kreditima i da je pitanje trenutka kada će Šolakova imperija dospeti u situaciju da neće moći da servisira preuzete obaveze, odnosno neće biti u mogućnosti da plaća dospele, a neizmirene obaveze”.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_3’); });} ]]>

Ukratko: Šolaku je kompanija na korak do bankrota, a on troši stotine miliona da se igra fudbala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar