KIKA U ZAMCI PREDATORA: Jedno mlado srce je prestalo da kuca kad su se dva sveta surovo sudarila

Objasnite deci da život nije u mobilnom telefonu i kompjuteru. Ispričajte im kako nema tog dislajka koji može da poništi poljubac, zagrljaj, nestašluke u mladosti

КИКА У ЗАМЦИ ПРЕДАТОРА: Једно младо срце је престало да куца кад су се два света сурово сударила - виртуелни и реални

Novosti

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

UGASIO se mladi život, kažu zbog zlostavljanja u virtuelnom svetu. Ima to i svoj rogobatni naziv koji smo uvezli zajedno sa mrežama i platformama koje su nam naglavačke promenile pravi život.

Zajedničko za oba sveta – taj virtuelni i realni – jeste smrt. U prvom se ravna linija pojavi kad dislajkovi preteknu lajkove, u drugom kad stane srce. Jedno mlado je prestalo da kuca kad su se dva sveta surovo sudarila. Važno je da iz svega pouku izvuku svi roditelji i sve Kristine, Ane, Stefani, Zorane, Miloši…

U jurnjavi da što pre na mreže okačimo svaki deo svoje intime upadamo i u zamku raznih predatora. Zlobnih, neostvarenih, iskompleksiranih. Mnogih bednika koji, krijući se iza lažnih profila, pseudonima i tuđih fotografija, anonimnost koriste da drugima zagorčaju život.

Biti dobar roditelj danas znači i imati veštinu da se prepozna kada dete upadne u mrežu takvih. Kad se ućuti i više brine zbog komentara raznih bolesnika ispod novog posta, nego zašto simpatija ne zove.

Objasnite im da život nije u mobilnom telefonu i kompjuteru. Ispričajte im kako nema tog dislajka koji može da poništi poljubac, zagrljaj, nestašluke u mladosti… Ne stidite se ni da potražite pomoć stručnjaka ako vidite da vam dete pati. Ne stidite se, jer je mnogo onih koji se ne snalaze u realnom, a kamoli u virtuelnom svetu. Uslov za to je i da sami ostavite na trenutak svoje mobilne i da slušate šta vam dete priča. Ne skačite na svako zvono, na svaku SMS poruku dok vam se dete obraća. I ne upadajte u zamku da se i sami na društvenim mrežama, jezikom kojim je vređana devojka koje više nema, ostrvite na one za koje mislite da su možda doprineli njenoj smrti. Braneći nju vređanjem drugih i sami postajete predatori.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Sudar svetova uveliko traje i naše je da učinimo sve da prođe bez novih žrtava. Zbog svih Kika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar