KATASTARSKI ALARM ŠTITI OD PREVARA: Više neće biti duplih prodaja jer digitalni sistem beleži sve promene

GRAĐANI će od sada dobijati obaveštenje u trenutku, ako neko zlonamerno pokuša da napravi bilo kakvu izmenu na njihovoj nepokretnosti u katastru.

КАТАСТАРСКИ АЛАРМ ШТИТИ ОД ПРЕВАРА: Више неће бити дуплих продаја јер дигитални систем бележи све промене

Foto: P. Mitić

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

„Katastarski alarm“ je najnovija aplikacija koju je Republički geodetski zavod uveo. Kako iz ove institucije kažu, cilj je da vlasnika ili bilo koga ko ima pravni interes alarmira o svim promenama u vezi sa nepokretnošću.

Vlasnici će biti informisani ako neko pokuša da podnese zahtev za promenu vlasništva ili upis zabeležbi i tereta, vođenje sudskog spora, ispravku greške, kao i bilo koji drugi postupak koji može da nanese štetu vlasniku i ugrozi njegova prava.

– Nepokretnosti upisane u katastar više ne mogu da budu predmet prevara, duplih prodaja, ugrožavanja prava vlasništva nad nepokretnostima ili drugih malverzacija, jer sada digitalni sistem RGZ-a to automatski detektuje i alarmira – objašnjavaju u RGZ.

Da bi korisnik dobijao informacije o svim promenama na nepokretnosti koju prati, potrebno je da popuni zahtev na sajtu RGZ-a verifikovan elektronskim potpisom, a sva obaveštenja će mu stizati putem elektronske pošte bez odlaska na šalter ili svakodnevnog proveravanja u aplikaciji e-katastar na sajtu RGZ-a.

Foto M. Labudović

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– Masovna primena ove aplikacije direktno će uticati na promenu loših navika u društvu poput pokušaje reketiranja vlasnika nepokretnosti i korišćenje pravnog okvira za prevare – tvrde u RGZ-u. – Kreiranjem „Katastarskog alarma“ zaokružili smo sistem koji efikasno štiti prava građana nad nepokretnostima. Taj sistem obuhvata korišćenje e-pečata, servisa za potvrđivanje autentičnosti elektronskih dokumenata i najmoderniju aplikaciju za odbranu od sajber napada.

Kako naši sgovornici kažu, svojim digitalnim servisima RGZ je pojačao odbranu od korupcije i uveo politiku nulte tolerancije za iznudu – reket.

– Da bi se problem u potpunosti rešio, intenzivirali smo saradnju sa MUP – kažu nadležni u Katastru. – Apelujemo na vlasnike nepokretnosti da koriste „Katastarski alarm“ kako bi pravovremeno mogli da prijave MUP i sudovima lica koja zloupotrebljavaju podnošenje zahteva da bi pribavili protivpravnu korist i napravili štetu. Katastar nepokretnosti mesto je u sistemu državne uprave koje identifikuje sve prevare i propuste nastale pre postupka upisa. Novim uslugama stavili smo tačku na pokušaje zloupotrebe unutar sistema zemljišne administracije van katastra, a koji ugrožavaju vlasnike.

Foto RGZ Tekst potpisa

PO SIGURNOSTI VEĆ POZNATI

RELEVANTNE međunarodne organizacije, i pre uvođenja ovog sistema, svrstale su Srbiju na deseto mesto u Evropi i četrnaesto globalno po sigurnosti vlasništva, a sa ovim sistemom, koji je jedinstven u svetu, Srbija je utvrdila svoju lidersku poziciju u toj oblasti – kažu u RGZ. – Građanima i svim investitorima obezbedila je najveći stepen pravne sigurnosti za sve nepokretnosti upisane u katastar.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar