KAKO DA PRIPREMITE AUTOMOBIL ZA ZIMU Stručnjak napravio tačnu računicu svih troškova!

Zima je po pravilu najnezgodniji period po zdravlje automobila. Hladnoća, sneg, so i voda spadaju u posebno agresivne uslove koji utiču na propadanje vaših četvorotočkaša. Da biste, koliko je to moguće, umanjili neprijatnosti koje ovo godišnje doba nosi, potrebno je vašeg ljubimca dobro pripremiti.

Odbrana od soli na putevima

– Popravite sva oštećenja na limu, makar se radilo samo o ogrebanom laku – kaže automehaničar Aleksandar Mitrović. – Takođe, obavezno proverite i prema potrebi obnovite zaštitu donjeg dela vozila. Kada krenu mrazevi i snegovi, verovatno je da će vaše vozilo doći u kontakt sa solju. Slana smesa se zavlači u sve pore automobila i pri tome ne strada samo izgled, već i oni delovi od kojih zavisi bezbednost. Za temeljno pranje šmrkom u samouslužnim perionicama možete proći sa 100-150 dinara, a pomoći će da vam automobil ne ode na otpad pre vremena.

Sprečavanje korodiranja izduvnog i kočionog sistema

Shutterstock  

– Ako je delove izduvnog sistema napala korozija, zamenite ih pre nego što vas dovedu u nepriliku na ulici. Obavezno proverite i kočioni sistem vozila. Mnogi to ne znaju, ali ulje za kočnice starije od dve godine potrebno je zameniti zbog mogućnosti upijanja vlage!

Ne dozvolite da se vrata ili brave zamrznu

– Kedere, odnosno zaptivke vrata i poklopaca na vozilu premažite glicerinom da se ne bi zamrzli, a brave isprskajte i antikorozivnim sprejom za podmazivanje – kao što je npr. WD 40. Ako vaše vozilo ima antenu na automatsko sklapanje, premažite je sredstvom protiv smrzavanja, ili jeftinije – tankim slojem ulja. Važno je da ovaj postupak ponavljate sve dok traje zima – objašnjava automehaničar Mitrović.

Koliko košta zimska priprema vozila?

– ulje za kočnice: 0,5 l cena: 300-990 dinara

– WD 40: 100 mg cena: 950 dinara

– tečnost protiv zamrzavanja: 1l cena: 100-150 dinara

– destilovana voda: 1l cena: 45 dinara

– glicerin: 30 mg cena: 80 dinara

– antifriz: cena: 210-740 dinara

– akumulatori: cena: 4.000-25.000

– kablovi: cena: 800-2.000 dinara

– ulja za motor: cena: 400-2.500 dinara

– metlice za brisače cena: 180-3.000 dinara

– gume cena: 5.000-16.000

– lanci za gume cena: 1.500 dinara.

Bezbedna vidljivost i zimi

– Dobra vidljivost je jedan od osnovnih preduslova za bezbednu vožnju, što zimi nije lako ostvariti. Proverite ispravnost sistema za grejanje i provetravanje, klima-uređaj i grejače zadnjeg stakla kako biste izbegli probleme zamagljivanja. Pomoći će i povremeno premazivanje stakala sredstvom protiv zamagljivanja. Čistoća se naravno podrazumeva, jer se na zaprljanom staklu lakše kondenzuje para. U ove mere predostrožnosti spada i zamena istrošenih metlica brisača. U vodu za pranje vetrobrana, umesto sredstva protiv smrzavanja, možete da sipate i daleko jeftiniji alkohol ili špiritus. Ne zaboravite da odmah nakon toga aktivirate uređaj za prskanje kako bi sredstvo protiv zamrzavanja prošlo do prskalice, kroz celu instalaciju – savetuje majstor Aleksandar.

Rešite problem startovanja motora

– Najčešći problem koji zimi muči vozače je teško startovanje motora. Da biste izbegli nerviranje, proverite nivo elektrolita u akumulatoru i, ako je potrebno, dolijte destilovanu vodu. Takođe, morate zameniti akumulator ako pokazuje i najmanji znak slabosti. Električni priključci moraju da budu čisti, a njihovi spojevi sa dobrim i potpunim naleganjem. Kod benzinaca proverite svećice i kablove, a dizelašima dodajte zimske aditive za gorivo da se nafta ne bi zgusnula na hladnoći. Posebnu pažnju obratite na razvodnik paljenja, jer jedva uočljive naprsline mogu da naprave ozbiljne probleme u radu motora, kada se u njima nakupi vlaga.

Brinite se o motoru

Shutterstock  

– Motor sam po sebi ne zahteva posebne provere, ali se sipanje antifriza podrazumeva, kao i to da stepen viskoziteta ulja mora da bude u skladu s uputstvom proizvođača vozila. Proverite stanje i zategnutost klinastih kaiševa za pogon agregata motora. Ako prečišćivač vazduha raspolaže podešavanjem leto-zima, podesite ga na odgovarajući režim. Ne zaboravite da postavite zimsku masku da biste olakšali motoru da dostigne radnu temperaturu.

Postavite zimske gume i lance

– Poželjno je da bar na pogonskim točkovima imate zimske pneumatike, a ako planirate duža putovanja, ovo shvatite kao obavezu. Idealno je da od jeseni do proleća imate gume sa M+S profilom. Onima koji planiraju zimovanje obavezno preporučujem lance za sneg. Za vožnju izvan grada takođe nije zgoreg u prtljažniku nositi ašovčić, džak sa peskom i rezervnu obuću – kaže majstor.

Pošaljite automobil na odmor tokom zime

– Ako ne nameravate da koristite automobil duže vreme – izvadite akumulator i dopunite ga pre sledeće upotrebe. U slučaju veoma dugog mirovanja, akumulator dopunjavajte jednom mesečno, a prijaće mu i da ga povremeno opteretite priključivanjem nekog električnog uređaja, priča majstor Aleksandar.

– Ni slučajno ne smete da uključujete motor vozila koje zimi dugo miruje radi zagrevanja na parkingu, jer biste na taj način prouzrokovali samo štetu – nikako korist.

Iako vam se možda zavrtelo u glavi nakon ovog spiska, imajte na umu da je većina ovih saveta direktno vezana za bezbednost u saobraćaju, a kao što već i sami znate – život nema cenu.

Osim toga, ove mere će doprineti da vaš auto jednog dana kao polovnjak vredi više, a broj poseta servisu i prodavnicama rezervnih delova biće manji, što će kompenzovati troškove zimskih priprema.


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar