JABUKE 30 DINARA: Limun po povoljnoj ceni, a evo kako se kreće i drugo voće

NA zelenim i kvantaškim pijacama najviše se kupuju domaće jabuke koje su ove godine jeftinije, pa se kilogram može naći i za 30 dinara. Istovremeno je sve veća tražnja za citrusnim voćem. Limun sada ima veoma povoljnu cenu.

ЈАБУКЕ 30 ДИНАРА: Лимун по повољној цени, а ево како се креће и друго воће

Foto Tanjug

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Na veliko se prodaje od 55 do 75 dinara, a na zelenim pijacama širom Srbije, uglavnom, od 100 do 150 dinara, koliko košta i u trgovinskim lancima. Na pojedinim tržnicama njegova cena ide i do 200 dinara. Mandarine, pomorandže i jabuke se mogu naći jeftinije na zelenim pijacama, nego u megamarketima.

Nenad Marinković, upravnik beogradskog kvantaša „Veletržnica“, ističe da je cena limuna povoljna, jer velike količine dolaze iz Grčke i Španije.

– Ponuda je veća, zato je jeftiniji i košta od 55 do 75 dinara – precizira Marinković.

– Ali čim potražnja za limunom bude porasla, to će dovesti do njegovog poskupljenja.

Mandarine uglavnom stižu iz Turske i Hrvatske i koštaju od 90 do 120 dinara. Pomorandže su pretežno grčke i španske, a prodaju se od 80 do 120 dinara.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Na zelenim pijacama širom Srbije potrošači za mandarine treba da izdvoje od 100 do 160 dinara, a na pojedinim mestima koštaju i do 200 dinara. Pomorandže, uglavnom, mogu da se kupe za 100 do 180 dinara. U Beogradu se njihova cena pretežno kreće od 150 do 200, ali na nekim pijacama dostiže i 250 dinara. Jabuke se, pretežno, prodaju od 40 do 80 dinara, ali na nekim tržnicama ima i znatno skupljih, koje koštaju 150 i 200 dinara.

Foto S. Milošević

Uprvnik beogradskog kvantaša ističe i da je velika ponuda ovog voća uslovila njegovu nižu cenu, koja se na veliko kreće od 35 do 60 dinara. Naši reporteri su zabeležili da se na zelenim pijacama jabuke mogu kupiti i za 30 dinara, što je jeftinije nego na kvantašu. Tu je primetan veliki raspon cena jabuka. Uglavnom koštaju od 40 do 80 dinara, ali na pojedinim mestima se prodaju i za 150 i 200 dinara.

Stručnjaci za voćarstvo ukazuju da je u proizvodnji srpskih jabuka ove jeseni dostignut istorijski maksimum i da će ih biti pet do šest odsto više nego lane. Kako navode, trenutno je niska cena ovog ploda na veliko, pa rod treba čuvati za zimu kada će ona biti viša, kao i kod drugog voća.

U MEGAMAREKTIMA NIJE POVOLJNIJE

U trgovinskim lancima cena limuna je slična kao na zelenim pijacama, od 100 do 140 dinara. Mandarine se uglavnom prodaju od 120 do 140, a na akciji i za 90 dinara. Za pomorandže treba izdvojiti od 130 do 150 dinara, dok na popustu u pojedinim megamarketima koštaju 100 dinara. Jabuke se kreću od 90 do 160 dinara. Cena ajdare na akciji je 50, a zlatnog delišesa 70 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar