IZVEŠTAJ STEJT DEPARTMENTA: Srbija ulaže napore u borbi protiv terorizma

AMERIČKI Stejt department je u svom godišnjem izveštaju o terorizmu naveo da Srbija ulaže napore u borbi protiv terorizma i nastavlja saradnju sa SAD i međunarodnim partnerima, a među glavnim problemima označeno je kretanje novca i oružja kroz region, regrutovanje boraca povratnika, kao i samoradikalizacija terorista kroz rasno ili etnički motivisane ideologije povezane sa nacionalizmom ili nacionalističkim grupama.

ИЗВЕШТАЈ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА: Србија улаже напоре у борби против тероризма

Foto Shutterstock

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

– Srbija ulaže napore u borbi protiv terorizma i nastavlja saradnju sa Sjedinjenim Državama i međunarodnim partnerima. U septembru 2020. se obavezala da će proglasiti Hezbolah terorističkom organizacijom i proširiti saradnju kroz primenu sistema za proveru putnika. Članica je Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države – navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

U tekstu se kaže da Srbija kažnjava krivična dela poput međunarodnog terorizma, podsticanja, vrbovanja, upotrebe smrtonosnih uređaja, uništavanja i oštećenja nuklearnih objekata, finansiranja terorizma i udruživanja u svrhe terorizma.

Izveštaj Stejt departmenta navodi da se kaznena politika razlikuje u zavisnosti od toga da li se radi o povratnicima sa ratišta u Siriji ili onima koji su ratovali na istoku Ukrajine.

– Čini se da Ministarstvo unutrašnjih poslova primenjuje različite standarde u kažnjavanju stranih boraca u ta dva sukoba, povratnicima iz Sirije izriču se presude do 15 godina zatvora, dok većina povratnika iz Ukrajine biva osuđena na uslovne kazne –  precizirano je u izveštaju, koji prenosi Glas Amerike.

Navodi se i da Srbiji nedostaje zakonodavstvo koje na širi način pokriva obuku terorista, finansiranje terorističkih organizacija i aktivnosti vrbovanja terorista.

Stejt department beleži i da uprkos pozivima Ujedinjenih nacija državama da striktnije nadgledaju podatke o putnicima Srbija to trenutno ne čini.

Takođe, primećeno je da se Vašingtonskim sporazum o ekonomskoj normalizaciji sa Kosovom Srbija obavezala da primeni dogovore o razmeni podataka sa SAD i da ojača bezbednosne mere.

– U skladu sa istim sporazumom Srbija se obavezala da će Hezbolah u celini proglasiti terorističkom organizacijom i u potpunosti primeniti mere za ograničavanje operacija i finansijskih aktivnosti. Još nije ispunila tu odredbu niti sprovela mere – navodi u izveštaju Stejt department.

U odeljku koji se odnosi na resurse kojima Srbija raspolaže, navedeno je da su u toj oblasti potrebna poboljšanja, ali i da je zabeležen napredak.

Uz to Srbija je označena kao članica Manivala (MONEYVAL), tela Saveta Evrope (SE) za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, regionalne organizacije nadležnosti poput Međudržavnog tela za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF), kao i Evroazijske grupe za borbu protiv pranja novca (EAG).

Stejt department ukazuje da Srbija sprovodi Nacionalnu strategiju za prevenciju i suzbijanje terorizma u periodu 2017-2021, kao i prateći Akcioni plan, kojim nastoji da identifikuje rane faktore koji vode terorističkoj radikalizaciji, ali i da unapredi bezbednost građana i doprinese presretanju pretnji koje dolaze s društvenih mreža.

Takođe, osim bliske saradnje sa svim relevantnim međunarodnim organizacijama, poput Ujedinjenih nacija, INTERPOL-a, EUROPOL-a, Partnerstva za mir ili američkog Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, u izveštaju je navedeno da Srbija ima razvijene odnose u smislu granične bezbednosti sa Bugarskom, Mađarskom, Rumunijom, kao i partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

Kako je zaključeno u izveštaju blisku saradnju ostvaruje i sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom, navodi Glas Amerike.

Stejt department u izveštaju Kosovo označava kao državu koja se protiv pretnje terorizma bori u tesnoj saradnji sa SAD.

Precizirano je da je Kosovo članica Globalne koalicije protiv Islamske države, te da je nastavilo proces repatrijacije četiri bivša osumnjičena borca i 106 članova porodica vraćenih iz Sirije, „sto je jedan od najvećih procesa civilnih repatrijacija iz zona sukoba sprovedenih do sada“.

Pravni okvir Kosova, kojim je regulisana oblast borbe protiv terorizma SAD su označile kao najnapredniji na Balkanu, međutim u izveštaju se navodi i da „kratke zatvorske kazne,rani otpusti iz pritvora i izostanak nadzora bivsih osuđenika pokreću pitanja o dugoročnoj bezbednosti“.

– Kosovo je Hezbolah označilo kao terorističku organizaciju – konstatuje Stejt department.

Precizirano je da se primenom mera Kosovo suprotstavlja finansijom terorizmu, kao i nasilnom esktremizmu.

Generalno u izveštaju Stejt departmenta ocenjuje se da su SAD i njihovi partneri tokom 2020. godine postigli veliki napredak u borbi protiv terorističkih organizacija, ali da je pretnja od terorizma postala “geografski rasprostranjenija u regionima širom sveta”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar