IMAMO SIROVINE; NEDOSTAJU GOTOVI PROIZVODI: Istraživanje o prilagođavanju privrede tokom pandemije

SRBIJA izvozi značajnu količinu sirovina za potrebe proizvodnje gotovih proizvoda. Uz to uvozi gotove proizvode, što je posledica nedostatka proizvodnje. Naša zemlja bi trebalo da krene sa sistematičnim razvojem poslovnog ambijenta, privrede i kulture potrošača. Kretanje realnog BDP ukazuje na dobro prilagođavanje države u vreme pandemije, ali i na priliku za rast i razvoj privrede u budućnosti.

ИМАМО СИРОВИНЕ; НЕДОСТАЈУ ГОТОВИ ПРОИЗВОДИ: Истраживање о прилагођавању привреде током пандемије

Nenad Tešić i Marko Marković

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Ovo je deo istraživanja konsultantske kuće „Egzakta Advajzor“, koja je uradila studiju „Putokaz za lokalizaciju srpske privrede“.

– Za podsticanje rasta privrede potrebno je održati nivo inflacije u granicama cilja, koji se reguliše instrumentima monetarne politike – navodi se u izveštaju. – Očekuje se da će se inflacija vratiti na nivo pre pandemije u toku 2022. U periodu od 10 godina, strani direktni investitori su ukupno uložili oko 28 milijardi dolara. Zemlje koje su najviše investirale u Srbiju, u tom periodu su, Holandija, Slovenija, Kina, Nemačka, Austrija i Velika Britanija.

Naša zemlja, nalazi se odmah iza Holandije i Poljske, kada je reč o procentu obradivih površina, sa 29 odsto. Ovde leži veliki potencijal.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar