IMA ENERGENATA ZA TOPLANE DO KRAJA ZIME: ENTSO upozorio da velika potražnja za strujom na KiM može da ugrozi snabdevanje Evrope

BLOK B2 u termoelektrani „Nikola Tesla“ popravljen je i vraćen na mrežu u utorak oko 21 čas.

ИМА ЕНЕРГЕНАТА ЗА ТОПЛАНЕ ДО КРАЈА ЗИМЕ: ЕНТСО упозорио да велика потражња за струјом на КиМ може да угрози снабдевање Европе

Foto D. Milovanović

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Intenzivno se radi i na saniranju kvara na bloku B1, a očekuje se da bi on danas mogao da bude ponovo u sistemu. Ovo je juče potvđeno „Novostima“ u Elektroprivredi Srbije. Na bloku B2 je došlo do havarije u ponedeljak zbog oštećenja mlinskog kola, dok blok B1 od nedelje nije na mreži zbog požara koji je izbio na gorioniku mazutnog sistema.

Predstavnici Vlade ističu da je najvažnije da je elektroenergetski sistem stabilan i da nema restrikcija. Za građane i za privredu će, kako navode, biti dovoljno električne i toplotne energije, a za domaćinstva ostaje ista cena do kraja zimske sezone. Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima poručila je, nakon jučerašnje sednice, da prenosni kapaciteti funkcionišu bez havarija i kvarova i da je sistem u potpunosti raspoloživ i siguran.

– Distributivni sistem radi bez većih problema, sa uobičajenim planiranim isključenjima zbog radova – ocenjeno je na sednici. – Povećane su zalihe gasa u skladištu Banatski Dvor. Rezerve energenata za toplane u Srbiji dovoljne su do kraja zimske sezone i nema bojazni da će doći do prekida isporuke toplotne energije.

Kosovo i Metohija se suočava sa dramatičnom krizom, a prošle sedmice je počelo i sprovođenje višesatnih restrikcija. Privremene prištinske institucije uvele su juče vanredno stanje u energetskom sektoru, čime je sprovođenje restrikcija legalizovano. Hitne mere, koje je usvojio prištinski parlament, važiće najduže 60 dana, a uključuju uvođenje ograničenja u snabdevanju potrošača energijom i nametanje posebnih obaveza preduzećima u tom sektoru. One mogu da se produže dodatno za 30 dana.

Restrikcije nisu zaobišla ni sever KiM, a u glavnoj Distribuciji u Kosovskoj Mitrovici ističu da svakoga jutra iz Obilića dobijaju plan isključenja koja su prethodnih dana trajala po dva sata u tri navrata tokom dana. Prema zvaničnim verzijama problem nedostatka struje je ispadanje iz sistema bloka B2 termoelektrane u Obiliću, na čijem remontu su angažovani inostrani stručnjaci. Međutim, „Novosti“ nezvanično saznaju da isti problem postoji već više od dve decenije, i to od kada nema srpskih stručnjaka koji su do 1999. godine radili u Obiliću.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Zbog pregorevanja transformatora, usled prekomerne potrošnje električne energije u naselju Brđani u Severnoj Mitrovici, pedesetak albanskih porodica bilo je više dana bez struje. Elektroenergetska korporacija privremenih institucija nije našla mogućnost da reši ovaj kvar. Zoran Obradović, glavni dispičer Distribucije u Severnoj Mitrovici, rekao je da su njihove ekipe na terenu i da će postaviti u ovom naselju transformator od 400 kilovata.

Evropska mreža operatera prenosnog sistema (ENTSO-E) saopštila je da bi velika potražnja za električnom energijom na Kosovu i Metohiji mogla da ugrozi snabdevanje strujom širom Evrope. Ona je pozvala privremenog prištinskog operatera za distribuciju KOSTT da očuva ravnotežu, što je njihova suštinska ugovorna obaveza prema drugim operaterima u kontinentalnoj Evropi.

Foto Tanjug TENT B

PRITISCI NA SRBIJU?

AMBASADOR Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Entoni Godfri, poručio je juče da je za Srbiju najbolje da diverzifikuje izvore energije i da se ne oslanja samo na snabdevanje iz Rusije.

– Mi vidimo da Rusija pristup energentima koristi za političke svrhe – rekao je Godfri. – Srbija ne treba da bude talac samo jednog izvora energije.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

„Novosti“ su već pisale da gasnu krizu u Evropi nisu izazvali ni energetski, niti ekonomski razlozi, već geopolitički. Kako je objasnio Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas, do nje je dovela namera SAD da nanese štetu Rusiji. Zato pritiskaju evropske zemlje da od njih ne kupuju plavi energent. One nisu sklapale ugovore sa „Gaspromom“, niti su obezbedile rezerve gasa i došle su u situaciju da ostanu bez njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar