I SRBIJA IMA ZNANJE ZA KOSMOS: Institut „Mihajlo Pupin“ razvija svemirske tehnologije

GLOBALNO tržište svemirskih tehnologija vredi oko 450 milijardi dolara. Da i domaće kompanije imaju šta da ponude na tom zahtevnom terenu, pokazale su kompanije iz Srbije koje su svoje tehnološke inovacije predstavile na Svetskoj izložbi u Dubaiju.

И СРБИЈА ИМА ЗНАЊЕ ЗА КОСМОС: Институт Михајло Пупин развија свемирске технологије

Predstavnici Instituta „Mihajlo Pupin“ na B2B sastancima na „Ekspo 2020 Dubai“

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Institut „Mihajlo Pupin“ je, kao najveća naučno – istraživačka organizacija u oblasti automatike, telekomunikacija i računarstva u Srbiji, prepoznao potencijal svemirskih tehnologija. Rade na inicijativi za pokretanje projekta koji će omogućiti naučnicima i inženjerima da ovladaju svemirskim tehnologijama i steknu neophodno znanje za projektovanje, implementaciju i održavanje svemirskih sistema za potrebe projekata u samom Institutu, kao i za potrebe projekata drugih institucija, kompanija i organizacija, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu.

„Uz trenutno postojeću strategiju razvoja veštačke inteligencije, svemirska industrija bi dala još jednu od konkretnih primena kao komponenta za razvoj nacionalnih naučno-tehnoloških i ekonomskih potencijala. To je odlična prilika i da se unapredi konkurentnost na globalnom tržištu“, kaže za „Preduzetnik“ Ivan Kokić, istraživač u Institutu „Mihajlo Pupin“.

Mnoge zemlje u okruženju, podseća Kokić, takođe rade na implementaciji infrastrukture koja će omogućiti integraciju svemirskih tehnologija u postojeće sisteme.

Nekoliko decenija ranije, mali broj zemalja je imao mogućnosti da samostalno razvija svemirsku industriju. Kako su se tehnologije razvijale i tržište otvaralo, tako su se i svemirske tehnologije komercijalizovale. Tome su značajno doprineli standardizacija niskobudžetne satelitske platforme (CubeSat) i veći broj pristupačnih opcija za lansiranje satelita.

„Tržište svemirskih tehnologija je po pitanju proizvoda i usluga postalo kao i svako drugo tržište međunarodnog karaktera. Radi se o sofisticiranim cutting-edge i state-of-the-art tehnologijama, koje pored prestiža imaju i veliku tržišnu vrednost“.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Procenjuje se da je tržište svemirskih tehnologija u 2021. godini vredelo oko 450 milijardi dolara i da će se u narednih 20 godina višestruko uvećati.

„Ovo više nije samo naučni već i komercijalni projekat, otvoreno tržište gde se svake godine samo u Evropi osnuje na desetine novih startap kompanija sa različitim proizvodima i servisima za svemirsku industriju. Neka od područja primene gde su svemirske tehnologije najzastupljenije su telekomunikacije, meteorologija, poljoprivreda, navigacija, osmatranje Zemlje i rana prevencija od nepogoda, osmatranje svemira, podrška ljudima na putu u svemir i mnoge druge“, navodi Kokić.

INOVACIJE I MEĐUNARODNA SARADNJA

SVEMIRSKE tehnologije su jedan od ključnih faktora koji utiče na poboljšanje života ljudi, a ovoj industriji potrebne su inovacije i međunarodna saradnja, navodi Kokić koji je kao predstavnik Instituta „Mihajlo Pupin“ bio član srpske delegacije tokom oktobra na Svetskoj izložbi u Dubaiju. Jedan od zapaženijih događaja te sedmice je bio Spejs biznis forum (Space Business Forum), koji je okupio predstavnike mnogih svetskih svemirskih agencija i kompanija – NASA, ESA, JAXA, UAE Space Agency.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar