GLAVNI DESTABILIZATOR REGIONA: Kurti izjavom o ZSO zadao udarac dijalogu i normalizaciji

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, javno odbijajući da prihvati obavezu Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, još jednom zadao udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i potvrdio svoju poziciju destabilizatora regiona.

ГЛАВНИ ДЕСТАБИЛИЗАТОР РЕГИОНА: Курти изјавом о ЗСО задао ударац дијалогу и нормализацији

Foto: EPA/Depositphotos

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Reagujući na Kurtijevu izjavu da je formiranje ZSO u interesu Srbije i da zbog toga zvaničnici tzv. Kosova nemaju potrebe da se time bave, Petković je naveo da Kurti odbija da shvati da postoji jasan kauzalitet između napretka u dijalogu Beograda i Prištine i ukupnih ekonomskih i bezbednosnih prilika u regionu.

Kako kaže, svaki put kada javno obesmisli taj proces Kurti radi i protiv interesa sopstvenih sunarodnika.

– Ako Kurti ne shvata da su regionalna stabilnost, društveni i ekonomski napredak i u interesu Albanaca na Kosovu i Metohiji, a očigledno ne shvata, onda se bavi pogrešnim zanimanjem – naveo je Petković u saopštenju.

Ocenio je da, istrajavajući u svojoj politici da je ono što je dobro za Srbe automatski loše za njega i za Albance na Kosovu i Metohiji, Kurti priznaje da je čovek prošlosti, da je nepopravljivo zarobljen u agresivnim ideološkim matricima, i da daje prednost konfliktu, a ne saradnji.

Petković je naglasio da formiranje ZSO jeste u interesu Srbije i srpskog naroda u južnoj pokrajini jer je, podsetio je, to ispregovarano kao „čvrst mehanizam“ zaštite prava i položaja Srba na KiM, ali da to ne bi smelo da bude problem ni za jednog normalnog i progresivnog albanskog političara.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Podvukao je da je Beogradu, s druge strane, u interesu da i Albanci na KiM žive bolje, kao i da srpska strana, za razliku od Kurtija, nikada nije svoju poziciju u dijalogu gradila tako što je nastupala sa željom da nekome bude loše.

– Produktivan nastavak dijaloga je, prema našem viđenju stvari, u opštem interesu, ali bojim se da značajniji pomaci neće biti mogući dok su u Prištini na vlasti političke strukture koje permanentno obesmišljavaju dijalog, odbijajući da sprovodu preuzete obaveze – zaključio je Petković.

BONUS VIDEO: „TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!“ Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar