EVROPA ĆE DA GRCA? Očekuju se dvocifrena poskupljenja sirovina

TOKOM prvih meseci 2022. u Evropi se može očekivati rekordno povećanje cena sirovina i meterijala poput drveta, čelika i plastike, zbog njihove nestašice na svetskim tržištima nastale usled povećane tražnje, širenja novih sojeva korona virusa i zatvaranja koja su posledica pandemije, procenila je međunarodna konsultanatska kuća „Horvat“ (Horvath) na osnovu istraživanja očekivanja poslovnih ljudi na 12 evropskih tržišta.

ЕВРОПА ЋЕ ДА ГРЦА? Очекују се двоцифрена поскупљења сировина

Topionica bakra „Ziđina“

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Poskupljenja su posledica ispražnjenih skladišta, ograničene ponude i kontinuirano visoke tražnje, što će srednjoročno utiati na tržište. Iznenadna povećanja cena roba nas očkuju i posle pandemije, pošto ekstrmani vremenski uslovi, poremećaji infrastrukture, razvoj finasijskog tržišta, trgovinski sukobi i logistički problemi sve češće narušavaju transportnu ravnotežu. Zbog visokog stepena globalizacije ekonomije, posledice ovakvog razvoja događaja su trenutne i vrlo ozbiljne“, ocenila je stručnjak „Horvata“ Marija Boldor.

Ona je navela da evropski privrednici narednih meseci očkuju da najviše poskupi drvo, čak 33 procenta i da najviše na ovakav trend utiču tržišta Severne Amrike i Kine, gde je ta sirovina za trećinu skuplja nego u Evropi.

Boldor je rekla da se sve to preliva i na srpsko tržište, gde građevinski, fasaderski i izolacioni radovi koštaju znatno više nego ranije.

Dodala je da je slično i sa cenama nameštaja, kućnih aparata, automobila, nekretnina i usluga zanatlija koje koriste plastiku, drvo i čelik.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Boldar je napomenula da se tokom 2022. očekuje dalje poskupljenje čelika, koji je tokom prve polovine 2021. godine već poskupeo za 60 procenata, kao i palstike koja je prošle godine beležila rekordno visoke cene.

BONUS VIDEO: OVAKVU FABRIKU DO SADA NISMO IMALI – Pogledajte kako rade roboti u postrojenju „BAS Boysen Abgassyste“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar