EKONOMSKI PATRIOTIZAM: Kupovina domaćih proizvoda više znači našoj zemlji od busanja u grudi

Spremnost kupaca da pazare srpsku robu bi morala da se podstiče – planskom kampanjom promovisanja domaćih proizvoda, istaknutim oznakama porekla robe, boljom pozicijom u trgovinama

ЕКОНОМСКИ ПАТРИОТИЗАМ: Куповина домаћих производа више значи нашој земљи од бусања у груди

Novosti

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

BUSANJEM u grudi, uzvikivanjem parola, eksplozijom emocija i stisnutim pesnicama, uvek smo spremni da dokazujemo svoj patriotizam. A može mnogo jednostavnije i efikasnije – kupovinom proizvoda srpskog porekla. Da li smo ekonomske patriote, koliko smo svesni značaja svog izbora prilikom uobičajenog, svakodnevnog odlaska u prodavnicu?

Kada pazarimo domaći proizvod, čuvamo radna mesta, ostvarujemo tri puta veći prihod koji ostaje u našoj zemlji nego kada kupimo uvozni artikal, jačamo svoju ekonomiju i štitimo je od spoljnih uticaja. Od novca koji damo za inostranu robu, mali deo ostane u Srbiji. Kada kupujemo sok, keks, džemper ili pantalone, poreklom iz naše zemlje, omogućavamo da zaposleni u tim preduzećima i fabrikama dobijaju platu i osiguravamo opstanak domaćeg proizvođača.

Ako je srpski seljak obezbedio sirovinu, na primer šljivu za sok, i njegovo domaćinstvo je zaradilo za život. Prihodi od različitih poreza ostaju u našim finansijskim tokovima, a zarade se troše u zemlji, što doprinosi podsticanju potrošnje, rastu ekonomije i poboljšanju standarda čitavog društva. Pojedini naši susedi su to dobro razumeli i forsiraju kupovinu domaće robe.

Istraživanja pokazuju da su naši potrošači spremni da pazare srpski proizvod koji je sličnog kvaliteta kao uvozni, čak i da ga plate više, a to je posebno izraženo kod prehbrambene robe. Ali, ta spremnost kupaca bi morala da se podstiče – planskom kampanjom promovisanja domaćih proizvoda, istaknutim oznakama porekla robe, boljom pozicijom u trgovinama.

Svako od nas može da doprinese da se obezbedi više novca za potrebe i boljitak društva. Mislite na to kada ulazite u prodavnicu.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar