DVA TOPLIJA DANA, PA OPET LEDENO: Objavljena najnovija vremenska prognoza, evo šta nas čeka do kraja nedelje

NAKON zahlađenja narednih dana osetno toplije, pokazuje vremenska prognoza meteorologa Đorđa Đurića.

ДВА ТОПЛИЈА ДАНА, ПА ОПЕТ ЛЕДЕНО: Објављена најновија временска прогноза, ево шта нас чека до краја недеље

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

U petak i u subotu novo zahlađenje i preslikana vremenska situacija jučerašnjem i današnjem danu.

– Sneg je prekrio brdsko-planinska područja, a prvi sneg pao je i u nižim predelima na jugu, jugozapadu, zapadu i ponegde na jugoistoku Srbije. Na planinama je i preko 20 cm snežnog pokrivača, a u nižim predelima formirao se na zapadu i jugozapadu Srbije, dok na jugu i jugoistoku nije došlo do formiranja, zbog temperature podloge u “plusu“. Beograd i veći deo nižih predela Srbije i dalje će čekati prvi sneg.

– Danas će se visinska dolina izmeštati dalje ka istoku, a sa njom i veoma hladna vazdušna masa koja nam je prodrla sa severa. Ujedno, ciklon u prizemlju nastaviće put ka Crnom moru i dodatno jačati, a još više će ojačati i snažan ciklon iznad Rusije, koji će istoku Evrope doneti jaku snežnu oluju. Istovremeno, sa zapada preko našeg područja jača greben na visini, a i već je došlo do osetnijeg porasta vazdušnog pritiska, pa nas u nastavku dana na severu očekuje suvo sa sunčanim intervalima. U ostalim predelima promenljivo oblačno. Maksimalna temperatura biće od 2°C na jugu i jugoistoku do 6°C na severu Srbije, u Beogradu do 5°C. Osećaj hladnoće biće izraženiji uz pojačan severozapadni vetar, ali će krajem dana biti u skretanju na jugozapadni – kaže Đurić.

U sredu toplije

– Već u sredu i u četvrtak u Srbiji će tokom dana biti osetno toplije. Bićemo pod uticajem novog ciklona, koji će se iz severozapadne Evrope premeštati ka centralnoj. Kako ćemo se nalaziti u toplom sektoru, očekuju se snažna jugozapadna visinska strujanja, uz advekciju i tople vazdušne mase sa Mediterana. Biće suvo sa sunčanim intervalima. Maksimalna temperatura u sredu od 8 do 16°C, a u četvrtak od 11 do 17°C, u Beogradu do 15°C. Mraz u sredu se očekuje na jugu i jugoistoku Srbije, ponegde i do -5°C, a istovremeno na severu do 5°C. Sneg će se tokom srede i četvrtka na planinama otopiti. Duvaće i pojačan jugozapadni vetar, a u Pomoravlju i u Podunavlju košava, na jugu Banata sa olujnim udarima. U četvrtak krajem dana i tokom noći na severozapadu Srbije naoblačenje sa kišom – kaže meteorolog.

U petak se očekuje formiranje sekundarnog ciklona iznad Jadrana, pa se u Srbiji očekuje jače naoblačenje sa kišom. Tokom dana će ciklon iz centralne Evrope nastaviti put na istok, ciklon sa Jadrana svojim centrom preći će centralni deo Balkana, a preko našeg područja u sklopu visinske doline koja će se spustiti sa severa, usledeće i prodor hladnog fronta uz jače zahlađenje.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Na planinama će kiša preći u sneg. Maksimalna temperatura od 5°C na severozapadu do 13°C na jugoistoku Srbije, a jutro će biti najtopliji deo dana.

Vremenska prognoza za vikend

U toku večeri usled daljeg zahlađenja kiša će u nižim predelima zapadne i južne Srbije preći u susnežicu i vlažan sneg, ali bez značajnijeg formiranja pokrivača, zbog toplije podloge, dok će se 10-20 cm snega formirati u brdsko-planinskim predelima.

Istovremeno, na severu Srbije i u Beogradu kiša će prestati, tako da će ovi predeli Srbije ponovo proći bez snega.

U subotu hladno, uz maksimalne temperature oko 5°C. Biće suvo, samo ujutro u južnim i centralnim predelima i na planinama sa slabim padavinama.

(Telegraf)

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar