DRECUN UPOZORAVA: KFOR planira da povuče vojnike sa Kosova i Metohije

KOMENTARIŠUĆI izjavu načelnika Generalštaba vojske Švajcarske Tomasa Sislija da se ne može predvideti kraj mirovnih misija u BiH i na Kosovu i Metohiji, jer bi povlačenje mirovnih snaga vratilo nestabilnost, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da dalje međunarodno prisustvo ohrabruje one koji bi da unitarizuju BiH, da pokušaju da nestane Republika Srpska ili da bude toliko obezvlašćena da postoji kao neka vrsta nevladine organizacije.

ДРЕЦУН УПОЗОРАВА: КФОР планира да повуче војнике са Косова и Метохије

Foto: Printskrin

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Milovan Drecun je istakao da se trenutno na Kosovu i Metohiji nalazi 3.400 pripadnika KFOR-a.

– Oni planiraju da paralelno sa povećanjem broja (tzv.) kosovskih bezbednosnih snaga, odnosno zamišljene „vojske Kosova,“ smanjuju svoje prisustvo do minimalno potrebnog nivoa, a to je 2.500 ljudi – naglašava Drecun.

Prema njegovim rečima, od oficira i načelnika generalštaba bilo koje vojske se očekuje jedna realna ocena situacije na terenu.

– Ja ne bih mogao u potpunosti da se složim sa ocenom Tomasa Sislija. Ona je tačna za KiM da tamo treba da ostanu međunarodne snage, ali što se tiče BiH dalje međunarodno prisustvo ohrabruje one koji bi da unitarizuju BiH, da pokušaju da nestane Republika Srpska ili da bude toliko obezvlašćena da postoji kao neka vrsta nevladine organizacije – ocenjuje predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Dodaje da se sada iz geopolitičkih razloga situacija u kojoj Republika Srpska pokušava da vrati nadležnosti koje su joj oduzete, a koje joj pripadaju po Dejtonskom sporazumu, kojim pokušava da se izjednači sa drugim entitetom, tumači kao destabilizacija, kao naglo zaoštravanje političke situacije, kao potreba za dodatno prisustvo Eufora u BiH.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– Vidimo da je obaveštajno delovanje pojedinih zapadnih zemalja pojačano, da se tamo već nalaze timovi koji se deklarišu kao timovi za antihibridno delovanje, u stvari se radi o hibridnom delovanju, i očekujem da će u narednom periodu doći do pokušaja političke destabilizacije Milorada Dodika i aktuelne vlasti u Republici Srpskoj – smatra Drecun.

Prema njegovim rečima ako neko pokušava da Republiku Srpsku mimo Dejtonskog sporazuma toliko marginalizuje, obezvlasti, onda stvarno planira političku destabilizaciju i u takvim uslovima jeste potrebno zadržavanje međunarodnih snaga.

– Što se tiče Kosova i Metohije i institucija koje tamo funkconišu, zbog stalnih pritisaka na srpski narod, zbog nasilja koje je upereno protiv srpskog naroda, visoke stope kriminala, potrebno je međunarodno prisustvo. KFOR je najveća garancija trenutno za kakvu-takvu bezbednost srpskog naroda, za minimum stabilnosti koja je potrebna na KiM. Potrebno je postaviti i drugo pitanje. Ako neko zaista želi da međunarodne snage u potpunosti obave svoj mandat na KiM, kako onda može da radi na transformaciji (tzv.) kosovskih bezbednosnih snaga u (tzv.) vojsku Kosova. (Tzv.) Kosovo nije država, nije članica UN, a KFOR je tamo po rezoluciji 1244 koja ne predviđa takvu formaciju – ističe Drecun.

(RTS)

BONUS VIDEO: Ovako je Marinika Tepić hvalila Vučića

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar