DRECUN: Poslednje upozorenje Stejt departmenta od prethodnih razlikuje pominjanje „vuka samotnjaka“

S OBZIROM na to da se na Kosovu i Metohiji godinama, posebno od dolaska međunarodnih snaga, razvija jedna veoma snažna i dobro povezana mreža radikalnih islamista, džihadista i terorista, koji su povezani sa sličnim organizacijama u regionu, sasvim je normalno da ambasada SAD i Stejt department izdaju upozorenje na mogućnost terorističkih napada, kaže predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

ДРЕЦУН: Последње упозорење Стејт департмента од претходних разликује помињање вука самотњака

Foto: Tanjug

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

– Na Kosovu (i Metohiji) postoji kapacitet za terorističke napade – naglašava Drecun i ističe da pored snažne islamističke mreže ima takođe i dosta povratnika džihadista sa ratišta, kao i pojedinaca koji su bili na tim ratištima, ali su se preko migrantskog talasa zadržali na Kosovu i Metohiji.

Međunarodne institucije na Kosovu i Metohiji upozorile su svoje zaposlene da izbegavaju gužve i velike tržne centre u pokrajini, a iz predstavništva SAD u Prištini još 22. novembra je stiglo obaveštenje Stejt departmenta da „terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući Kosovo (i Metohiju)“.

Upozorenje Stejt departmenta je stiglo nekoliko dana pre oružanog napada u Glođanu, kada je u petak uveče ubijeno dvoje učenika i vozač u lokalnom autobusu.

Drecun dodaje da je već bilo sličnih upozorenja i da su ona bila poprilično stereotipna u minulom periodu.

– Ali ovog puta se radi o upozorenju da je obaveštajnim delovanjem otkriven tzv. „vuk samotnjak“, dakle neko ko je indoktriniran radikalnom islamističkom ideologijom i spreman je da sam, a ne kao pripadnik terorističke organizacije, preduzme određene napade i rečeno je da se to prati. Građani su upozoreni, pogotovo stranci da ne idu na određena mesta koja su identifikovana kao moguća meta napada tog „vuka samotnjaka“ – kaže Drecun.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Na pitanje da li je na neki način upozorenje američke ambasade povezano sa terorističkim napadom u Glođanima koji se dogodio nekoliko dana po objavljivanju saopštenja, Drecun odgovara da u ovom trenutku nema informacija o izvršiocu napada i saznanja ko stoji iza njega.

Upozorenje Amerikancima i ostalima

Prema rečima Drecuna, Stejt department izdaje takva saopštenja prvenstveno zbog građana SAD koji bi se mogli naći na mestima terorističkih napada.

– Naravno, kad se javno objavi takvo saopštenje ono je dostupno svima koji bi eventualno mogli da budu ugroženi u slučaju terorističkog napada. Prvenstveno se odnose na građane SAD, ali su javno dostupna i svima koje interesuje stav Stejt departmenta – zaključio je Drecun.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar