ДРАСТИЧНА МЕРА НА СТОЛУ КРИЗНОГ ШТАБА: Да ли ће вакцинација бити обавезна?

Да ли ови резултати дају разлог за оптимизам и да ли је нови сој стигао у Србију, питања су на која је овог јутра у „Уранку“ на телевизији К1 дао др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља.

– Тренутно имамо више од 1.000 оболелих од короне дневно, и то је озбиљна бројка која указује на то да нема места опуштању – рекао је др Ђерлек у „Уранку“.

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/Др. Мирсад Ђерлек,Нуцлус медицине ченел

 

 

– И даље је на делу озбиљна борба и наш здравствени систем спреман је да у тој борби истраје. Код мене провејава оптимизам да ће 2022. бити много повољнија година, јер се надам да ће и ова као и све друге пандемије ослабити након две године. И научници се труде да нам буду доступне ефикасне вакцине и иновативни лекови.

Када је о лековима реч, Ђерлек је казао да ћемо их у Србији имати током овог месеца.

– Иновативни лекови ће бити прекретница у борби са вирусом корона. Нама до краја децембра стиже 10.000 доза „молнупиравир“ лека компаније „Мерк“, као и „Фајзеров“ лек – најавио је Ђерлек.

Омикрон сој још увек није регистрован у Србији, али државни секретар казао је да ће он сигурно стићи.

Фото: Танјуг

 

 

 

– Налазимо се у „обручу“, јер је омикрон регистрован у Румунији, Хрватској и Црној Гори. Корона нас стално изненађује и морамо бити спремни за најгори сценарио. Ни делта сој у почетку није давао тешку клиничку слику. Нико са сигурношћу не може казати шта ће се дешавати у наредним месецима. Још је рано говорити о ефикасности вакцина када је о омикрон соју реч. Нови сој даје разлога за забринутост, али нема места паници.

Обавезна вакцинација

Мирсад Ђерлек казао је да се о обавезној вакцинацији разговара у Кризном штабу, али да није реално очекивати да ће се та мера спровести.

– Очекују нас бројни епидемиолошки ризици у наредном периоду, два Божића и Нова година, велики број наших држављана доћи ће из иностранства за празнике. Морамо да се помиримо са чињеницом да ћемо са короном морати да живимо. И даље смо на проценту од 58 до 59 одсто вакцинисаног пунолетног становништва. У Србији се спроводе истраживања да ли ће нам бити потребна и четврта доза вакцине. – казао је др Ђерлек.

Фото: Депоситпхотос

 

 

Постоји мањак вакцина у свету али то грађане Србије не треба да брине, казао је државни секретар.

– Имамо редовну испоруку „Фајзер“ вакцина, а у „Торлаку“ смо произвели милион и по доза Спутњик В вакцина. Дај Боже да све те вакцине искористимо. Увек смо били солидарни и нећемо дозволити да вакцинама истекне рок трајања и да их бацимо. Поделићемо их онима који желе да их приме – казао је др Ђерлек у „Уранку“.

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници – будимо „на ти“.

Нова димензија новости, ваш „Nportal.rs“.

Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar