DOBRE VESTI IZ SAVETA EVROPE: Srbija značajno unapredila mere u borbi protiv pranja novca

SRBIJA je unapredila mere u oblasti borbe protiv pranja novaca i finansiranja terorizma i napravila značajan napredak u usklađivanju sa međunarodnim standardima u ovim oblastima, navodi se u danas objavljenom izveštaju iz Saveta Evrope.

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ САВЕТА ЕВРОПЕ: Србија значајно унапредила мере у борби против прања новца

Foto: MUP

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Telo Saveta Evrope zaduženo za borbu protiv pranja novca Manival navodi da su pozitivni koraci Srbije doveli i do podizanja rejtinga zemlje sa „delimično usklađenog“ na „u velikoj meri usklađenog“ u četiri oblasti koje se odnose na delatnosti određenih nefinansijskih preduzeća i profesija, kao i u oblasti međunarodne saradnje.

U izvešataju se dodaje da je rejting Srbije snižen jedino u oblasti „novih tehnologija“, gde su uvedeni novi zahtevi koji se odnose na virtuelna sredstava.

– Srbija je uspešno ispunila opšta očekivanja Manivala i rešila većinu, ako ne i sve nedostatake tehničke usklađenosti u roku od pet godina nakon usvajanje izveštaja o međusobnoj evaluaciji. Postignuta je puna usklađenost sa pet od 40 preporuka Radne grupe za finansije (FATF) koje se odnose na međunarodne standarde u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Manji nedostaci postoje u sprovođenju 34 preporuke gde je konstatovano da je Srbija „usklađena u velikoj meri“. Jedna preporuka (o novim tehnologijama) ostaje „delimično usklađena“, a Srbija nema „neusaglašene“ preporuke – navodi se u izveštaju Saveta Evrope.

U tekstu se, među pozitivnim pomacima Srbije, navode izmene zakonodavstva kada je reč o identifikaciji klijenata kazina i transakcijama većim od 2.000 evra.

Srbija je napravila i neophodne korake u oblasti licenciranja računovođa i agenata za nekretnine sa ciljem sprečavanja kriminalaca i njihovih saradnika da budu profesionalno akreditovani i da poseduju kontrolu ili upravaljanje u takvim preduzećima.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

U oblasti međunarodne saradnje, finansijski supervizori u Srbiji su sada jasno ovlašćeni da sarađuju sa stranim partnerima, a nametnuta je opšta obaveza nadzornim organima da uspostave odgovarajuće mere zaštite i poštuju zahteve poverljivosti.

Manji nedostaci konstatovani su u definisanju stvarnih vlasnika, evidenciji pridržavanje uslova koje ispunjavaju advokati i notari, kao i u primeni protivmera srazmernih identifikovanim rizicima.

Izveštaj beleži i značajan napredak u implementaciji novih zahteva kada je reč o virtuelnoj imovini u Srbiji, ali i definiše strateške nedostatke u toj oblasti gde je rejting Srbije smanjen sa „u velikoj meri usklađen“ na „delimično usklađeno“.

U Strazburu navode da sledeći izveštaj Srbije o ispunjavanju standarda u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma očekuju za dve godine.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

BONUS VIDEO: „PAO VELJA NEVOLJA“? Snimak hapšenja sa beogradskog aerodroma

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar