DAČIĆ SAOPŠTIO LOŠE VESTI ZA LAŽNU DRŽAVU: Egipat ostaje pri stavu zamrznutog priznanja tzv. Kosova

EGIPAT ostaje pri stavu da je odnos te države prema tzv. Kosovu u statusu “zamrznutog” priznanja, koji podrazumeva da ta zemlja ne glasa za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, potvrdio je egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem u Kairu.

ДАЧИЋ САОПШТИО ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА ЛАЖНУ ДРЖАВУ: Египат остаје при ставу замрзнутог признања тзв. Косова

Foto Dragan Milovanović

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Dačić je, takođe, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pozvao predsednika Egipta da poseti našu zemlju naredne godine, što je El Sisi prihvatio.

– Za nas je najvažnija još jedna potvrda, i to direktno od predsednika Sisija, da Egipat ostaje pri stavu da je njihov odnos prema KiM u statusu zamrznutog priznanja – rekao je Dačić novinarima nakon odvojenih sastanaka sa predsednikom, a zatim i premijerom Egipta Mustafom Madbulijem.

Dačić je podsetio da je u poslednjim danima vladavine Muhameda Mursija, pod uticajem Muslimanske braće, saopšteno da je Egipat priznao tzv. Kosovo, ali da posle dolaska predsednika Sisija na vlast nikakvi dalji koraci u operacionalizaciji te odluke nisu sprovođeni – nije otvorena ambasada, niti su uspostavljeni diplomatski odnosi.

Na osnovu dogovora od pre nekoliko godina, Dačić, tada kao ministar spoljnih poslova i njegov egipatski kolega Sameh Šukri, dogovorili su da to bude jedna vrsta zamrznutog priznanja, koje je podrazumevalo da Egipat ne podržava Kosovo i ne glasa za članstvo Prištine u međunarodnim forumima.

– Danas smo još jednom dobili zvaničnu potvrdu da će to biti politika Egipta i u narednom periodu – naglasio je Dačić.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

On je istakao da su za Egipat odnosi sa Srbijom od izuzetnog značaja.

– Ja sam mu preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i još jednom ga, u njegovo ime, pozvao da poseti Srbiju, i on je obećao da će do toga doći nakon održvanja izbora u našoj zemlji – rekao je Dačić.

Predsednik parlamenta je preneo da je u razgovorima konstatovano da dobre političke odnose ne prati izuzetno bogata ekonomska saradnja, budući da je spoljno-trgovinska razmena prošle godine bila oko 100 miliona, što je, kaže, malo u odnosu na mogućnosti.

Dačić je naveo da postoji obostrana volja za sveobuhvatnim razvojem odnosa, na svakom planu – od politike, poseta na najvišem nivou, do aktiviranja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Egipta i Srbije, saradnje, u oblasti kulture, obrazovanja, odbrane i vojne industrije.

Takođe, Dačić je ukazao da je ove godine oboren rekord kad je reč o broju srpskih turista koji su boravli u Egiptu, te da bi i u Srbiji želeli da imamo što više turista iz Egipta.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

Dodao je da u Egiptu sa velikim zadovoljstvom ističu 113 godina dugu tradiciju diplomatskih odnosa sa Srbijom, kao i činjenicu da su Egipat i tadašnja Jugoslavija, bili osnivači Pokreta nesvrstanih zemalja.

Dačić je predvodio skupštinsku delegaciju u poseti Egiptu, tokom koje je juče razgovarao i sa predsednikom Predstavničkog doma Egipta Hanafijem El Gebalijem, a članice delegacije, poslanice Dubravka Filipovski i Snežana Paunković u nastavku posete učestvovaće na sastanku Međunarodne mreže parlamenata u borbi protiv korupcije.

(rs.sputniknews.com)

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_3’); });} ]]>

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar