DAČIĆ: Otvoreni Balkan u interesu građana

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da inicijativa „Otvoreni Balkan“ predstavlja primenu evropskih vrednosti, a to je sloboda kretanja ljudi, radne snage, robe i kapitala, ističući da je to u interesu građana.

ДАЧИЋ: Отворени Балкан у интересу грађана

Foto Tanjug

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Dačić kaže da tu inicijativu ne treba gledati na takav način da je to zamena za Evropsku uniju, odnosno, kako su neki govorili, „druga liga“ Evropske unije.

– Mislim da to ne treba gledati na takav način, očigledno je da će biti potrebno još dosta vremena da mi dođemo do EU. Ovde je reč o tome hoćemo li mi dotle da se ponašamo kao da nemamo potrebe za bliskošću ili za otvorenošću na Balkanu, ili ćemo da preduzimamo neke mere i da usvajamo te evropske kriterijume i vrednosti bez obzira na to da li smo formalno članovi EU ili nismo – rekao je Dačić za Tanjug.

Reč je, kaže, o primeni evropskih principa i evropskih vrednosti, a sve je to u interesu građana.

– Zato mislim da je to ideja koja može da smeta samo onome ko je protiv takvih ideja saradnje, koji su više za konflikte i traženja nekih različitosti i suprotnosti umesto potrebe za zajedničkim životom – rekao je Dačić.

Vrednost te ideje je, kaže, to što može da okupi različite zemlje, ocenjujući da su njeni protivnici više protivnici Srbije nego same ideje, jer im smeta to što je naša zemlja predložila tu inicijativu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u Tirani, gde sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevom učestvuje na sastanku regionalne inicijative za saradnju Otvoreni Balkan.

Predviđeno je potpisivanje ukupno šest sporazuma, među kojima je i Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar