ĆUTA OSTAO BEZ ADUTA: Odbornici u Lozničkoj skupštini na današnjoj sednici povući će odluku o Prostornom planu grada

ODBORNICI Skupštine grada Loznica, na današnjoj sednici, staviće van snage odluke o donošenju Prostornog plana grada.

ЋУТА ОСТАО БЕЗ АДУТА: Одборници у Лозничкој скупштини на данашњој седници повући ће одлуку о Просторном плану града

Jovanović traži da se projekat „Rio Tinta“ formalno-pravno okonča, Foto Tanjug

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Taj potez pre dva dana najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da će se ubuduće drugačije razgovarati sa „Rio Tintom“ i svima drugima, kao i da je ovakva odluka doneta isključivo pod uticajem građana, a ne političara.

– Naše je da slušamo ljude i da ih čujemo, i da koliko god je moguće poštujemo njihovu volju, a kada nisu u pravu da sa njima razgovaramo i pokušamo da objasnimo šta je to što stvarno možemo i moramo da uradimo – poručio je Vučić.

Predlog odbornicima oko Prostornog plana uputilo je Gradsko veće grada Loznica. A reč je o povlačenju odluke koja je doneta na zasedanju 25. oktobra. U međuvremenu, bila je zakazana sednica lokalnog parlamenta, ali je odložena.

Kad se loznički parlament danas izjasni, praktično, neće ostati nijedan razlog da građani nastave proteste i blokade puteva, kojih je protekle tri subote bilo u više gradova Srbije. Nakon što je predsednik Vučić odbio da potpiše Zakon o eksproprijaciji, a parlament usvojio izmene Zakona o referendumu, pojedine organizacije su prekinule protest, dok je jedan od osnivača Ekološkog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta nastavio da poziva ljude na ulice.

Jovanović je prethodnih dana poručivao da je „Vučić narodu `bacio kosku` povlačenjem i izmenom spornih zakona“, a juče je naveo da povlačenje Prostornog plana Loznice kojim je predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju, nije konačno rešenje. On je poručio da će protesta biti dok god se projekat kompanije „Rio Tinto“ formalno i pravno ne okonča.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Iz stranaka vlasti, međutim, prethodnih dana su poručivali da su pojedini „ekolozi“, uz podršku iz dela opozicije, iskoristili priliku za isticanje političkih zahteva.

I OKUPLJANJA U REZOLUCIJI EP

NA današnjoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta naći će se predlog rezolucije o Srbiji, u kojoj se poseban akcenat stavlja na „osudu nasilja koje je viđeno tokom nedavnih ekoloških protesta“, ali i iskazuje „zabrinutost zbog izveštaja o položaju radnika iz Vijetnama u kineskoj fabrici ‘Linglong'“. Navode se problemi sa korupcijom i vladavinom prava, i napadi na medije i predstavnike opozicije. Usaglašeni predlog rezolucije potpisale su poslaničke grupe Liberala (Obnovimo Evropu), Zeleni i Socijaldemokrate, a predstaviće je poslanik Klemen Grošelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar