CENA GASA PONOVO SKAČE: Na berzama opet preskočila 1.000 dolara

CENE fjučersa za gas na berzi ICE porasle su nakon trgovanja u sredu za 1,3 odsto – na 1.095 dolara za hiljadu kubnih metara, pri čemu je tokom trgovanja cena skakala i na 1.136 dolara, sledi iz podataka sa berze „ICE fjučers“.

ЦЕНА ГАСА ПОНОВО СКАЧЕ: На берзама опет прескочила 1.000 долара

Foto Arhiva

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Na otvaranju trgovanja cena januarskih gasnih fjučersa prema holandskom TTF indeksu na platformi „ICE fjučers“ iznosila je 1.071 dolara. Tokom trgovanja, cena gasa je stabilno rasla za 1-3 odsto, a uveče je skočila do 5 odsto. Maksimalna cena gasa dostizala je 1.136 dolara, a minimalna 1.068 dolara. Do zatvaranja cena je iznosila 1.095 dolara, što je 1,3 odsto više od procenjene cene u utorak od 1.080,9 dolara.

Evropsko tržište gasa poslednjih meseci prilično oscilira: početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara, dok su se do kraja septembra one više nego udvostručile, a prošle nedelje na berzi je zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara. Zatim je usledio pad – cene su se manjile skoro za polovinu, na ispod hiljadu dolara.

Stručnjaci povećanje cene gasa pripisuju niskom nivou popunjenosti skladišta gasa, ograničenoj ponudi glavnih dobavljača i velikoj potražnji prirodnog tečnog gasa u Aziji.

Međutim, od 12. novembra ponovo je počeo nagli rast. Za pet trgovačkih dana procenjena cena je skočila za 25 odsto i premašila 1.120 dolara 18. novembra. Povod za novi skok je bila vest o obustavljanju sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda „Severni tok 2“.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar