BRENT BLIZU 80 DOLARA: Cene nafte nastavile uspon

CENE nafte su danas nastavile uspon, pri čemu se Brent trguje blizu nivoa od 80 dolara po barelu, uprkos prognozama da bi brzo širenje omokron soja kovida moglo da podrije potražnju za gorivom.

БРЕНТ БЛИЗУ 80 ДОЛАРА: Цене нафте наставиле успон

D. Balšić

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Rastu cena „crnog zlata“ doprineli su prekidi pumpanja nafte u nekoliko zemalja i očekivanja tržišnih aktera da su zalihe u SAD pale prošle sedmice.

Svernomorska nafta Brent je porasla za 1,04 dolara ili 1,3 posto, na 79,64 dolara za barel na trgovanju do 11:19 časova po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters.

Američka nafta WTI je poskupela za 1,15 dolara ili za 1,5 odsto, na 76,72 dolara.

Ovo su najviši cenovni nivoi za oba tipa nafte u poslednjih mesec dana.

– Podrška cenama potiče od velikih prekida proizvodnje u Ekvadoru, Libiji i Nigeriji i očekivanja još jednog velikog pada zaliha sirove nafte u SAD – rekao je analitičar za tržište nafte u UBS banci Đovani Staunovo.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

Pomenute tri zemlje su ovog meseca proglasile stanje „više sile“ u delu svoje proizvodnje nafte zbog problema sa održavanjem postojenja i zatvaranja naftnih polja.

U međuvremenu, analitičati su u preliminarnoj anketi, koju je sproveo Rojters u ponedeljak, izrazili očekivanje da će zalihe sirove nafte u SAD-u verovatno zabeležiti pad petu nedelju zaredom, dok se za zalihe benzina uglavnom predviđa da će ostati na nepromenjenom nivou.

Manjak letačkog osoblja, izazvan širenjem omikrona, doveo je do otkazivanja više hiljada letova tokom božićnog vikenda u Sjedinjenim Državama.

Investitori očekuju sastanak grupe OPEK+ 4. januara, na kojem će naftna alijansa odlučiti da li će nastaviti sa planiranim postepenim povećanjem proizvodnje od 400.000 barela dnevno u februaru.

Na poslednjem sastanku, OPEK+ je ostao pri svojim planovima da, uprkos omikronu, poveća proizvodnju u januaru.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_2’); });} ]]>

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar