BORELJ KURTIJU: Primenite ZSO, tražimo konstruktivan angažman

ŠEF diplomatije EU, Žosep Borelj, pozvao je danas premijera privremneih institucija u Prištini, Aljbina Kurtija, da se konstruktivno angažuje na dijalogu sa Beogradom i da bez izgovora primeni sporazum o Zajednici srpskih opština.

БОРЕЉ КУРТИЈУ: Примените ЗСО, тражимо конструктиван ангажман

Foto AP

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

-Dogovor o ZSO je postignut između predstavnika vlasti dve strane, u dobroj volji, u skladu sa međunarodnim standardima i u okviru dijaloga. Zato, izvinite premijeru ( Kurti), ali mi nastavljamo da tražimo primenu ovog sporazuma, poručio je Borelj.

Žosep Borelj je na konferenciji za medije u Briselu reagovao na Kurtijev odgovor Tanjugu o tome da ZSO ”služi Beogradu, a ne običnim, jadnim građanima Srbije na Kosovu” kojima on služi kao ”demokratski predsednik”.

-I ja sam takođe demokrata i nisam ovde da služim niti jednom političaru sa bilo koje strane. Dijalog je jedini forum za rešavanje otvorenih pitanja. Želeo bih da prepoznate značaj dijaloga kako bi ste prevazišli probelme koji sprečavaju Kosova da se integriše u međunarodnu zajednicu, poručio je Borelj Kurtiju.

Kurti je pre toga, na pitanje našeg izveštača da li se lično oseća odgovornim kada visoki predstavnik kaže da ne primećuje dokaze o kontruktivnosti za nastavak dijaloga, i na pitanje da li ima plan da primeni obaveze iz sporazuma o ZSO, rekao da postoje 33 sporazuma između Prištine i Beograda, a da zvanični Beograd, kako tvrdi, nije sproveo 2/3 tih sporazuma i da „Beograd uvek voli da napomene jedan sporazum koji nije prošao test na našem Ustavnom sudu“

Šef EU diplomatije naglasio je nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i tzv Kosova da Unija od Prištine očekuje nastavak reformi, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i da ”održi fokus” na dijalogu o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

-Ključno je za Kosovo da se konstruktivni angažuje na dijalogu koji se video pod pokriviteljstvom EU. To znači da mora da u potpunosti poštuje i primeni sve postignute dogovore, bez selektivnog angažovanja, zaključio je Borelj.

Žosep Borelj je na kraju zaključio da trenutno ”ne postoji preduslov” za sastanak predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i Aljbina Kurtija u Briselu jer, kakko kaže, ne postoji sagalsnost oko konkretnih rezultata tog sastanka koji bi bili na dobrobit gradajana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar