ANA BRNABIĆ: Srbija se menja

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je danas Narodna banka Srbije uradila analize za sektor Informaciono komunikacionih tehnologija do kraja oktobra, i da je vrednost izvoza do desetog meseca 2021. godine čak milijardu i 470 miliona evra.

АНА БРНАБИЋ: Србија се мења

Foto: Tanjug

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Ona je u u emisiji „Ćirilica“ na Hepi televiziji pojasnila da je to praktično vrednost izvoza naše pameti i to znači da su naši inovatori stvorili nešto što je u tolikoj vrednosti izvezeno u svet.

– Danas je sektor IKT najveća neto izvozna grana, nadmašio je poljoprivredu u visini izvoza. Informaciono komunikacioni sektor ima veće učešče u BDP-u nego recimo građevinarstvo, a svi znaju koliko se gradi u Srbiji – rekla je premijerka.

Foto: Printskrin Hepi TV

Ona je objasnila da je od 2008. do 2021. godine izvoz i suficit u oblasti informacionih tehnologija znatno izmenjen.

– Izvoz je 2008. godine bio 178 miliona evra a suficit nismo ni imali, već smo imali deficit – uvozili smo više pameti nego što smo ih izvozili. Do kraja ove godine visina našeg izvoza će biti blizu 2 milijarde evra a suficit nam je u prvih 10 meseci skoro milijardu i po evra. Da budem potpuno jasna, to je novac koji ide u našu zemlju – istakla je premijerka.

Ona je podvukla da su plate u ovom sektoru svakako mnogo veće od republičkog proseka, ali su i shodno tome, na te plate mnogo veći doprinosi koji se vraćaju u bužet. Prema njenim rečima, zbog toga između ostalog Srbija danas ima više novca za plate medicinskih radnika,  sredstva za izgradnju autoputeva, novih bolnica i škola.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– Kada smo 2016. Godine napravili ministarski savet za IT, tada je samo u sektoru programiranja bilo zaposleno 19.000 ljudi. Naša procena je bila da tada postoji još 15.000 ljudi koji odmah mogu da se zaposle u ovoj industriji. Tada su nas napadali da su to prazne priče i politička obećanja, a mi danas imamo 43.500 zaposlenih i za samo pet godina smo više nego duplirali taj broj – rekla je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar