ALBANSKIM HULIGANIMA SMETAJU I MRTVI SRBI! Napadi ne prestaju, oskrnavljeno groblje u Kišnici

NA pravoslavnom groblju u Kišnici kod Gračanice polomljeno je sedam spomenika.

АЛБАНСКИМ ХУЛИГАНИМА СМЕТАЈУ И МРТВИ СРБИ! Напади не престају, оскрнављено гробље у Кишници

Foto: EPA

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

Prema rečima meštanke Snežane Jovanović, šest spomenika je potpuno uništeno, a još dva su oštećena.

– Pre nedelju dana, svi spomenici su bili čitavi. Tada je groblje obišao jedan od meštana i video da je postavljena nova ograda. Bili smo zadovoljni zbog toga, a ja imam i fotografije od tada. Znači to se dogodilo u poslednjih nedelju dana. Ne mogu da verujem. Tužna sam i samo se pitam kome smetaju mrtvi – ispričala je Jovanovićeva za ovdašnji portal i dodala da je ovo groblje nadomak Gračanice prvi put uništeno, odnosno da se to prvi put dogodilo od 1999 godine.

Inače, slučaj oštećenja nadgrobnih spomenika na groblju u Kišnici prijavljen je policiji tzv. Kosova.

Kancelarija za KiM: Bezumni čin

Povodom sknavljenja groblja u Kišnici kod Gračanice reagovala je Kancelarija za KiM iz koje ističu da se sramotno i poražavajuće skrnavljenje osam srpskih nadgrobnih spomenika u etnički mešovitom selu Kišnica, nadomak Gračanice.

– Ovaj bezumni čin su zatekli meštani koji su posvedočili da su spomenici pre svega sedam dana bili čitavi, a ovaj slučaj prijavili su i (tzv.) Kosovskoj policiji. Izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na prostoru KiM otvoreno demonstrira verska netrpeljivost, već albanski huligani mira ne daju ni mrtvim Srbima i njihovim humkama – ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje da za sve to vreme, političari iz Prištine predvođeni najisturenijim zagovornikom antisrpske politike Aljbinom Kurtijem, izjavljuju da su Kosovo i Metohija oaza mira i sklada, dok svakodnevno svedočimo etnički motivisanim napadima i incidentima prema Srbima.

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘InText_1’); });} ]]>

– Poražavajuća je statistika da je na prostoru Kosova i Metohije ove godine zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego lane, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve. Dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da izostaje adekvatna reakcija i zaštita srpskog stanovništva – zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM koja je, kako se dodaje, više puta samo tokom ove godine obaveštavala međunarodne predstavnike o ugroženosti spomenika SPC i srpskih pravoslavnih grobalja na KiM, a ove godine je u sanaciju, popravku i održavanje pravoslavnih grobalja i kapela na KiM uložila i značajna finansijska sredstva i nastaviće da obnavlja porušeno, kao odgovor na politiku mržnje i netrpeljivosti.

BONUS VIDEO – Haos u Kosovskoj Mitrovici

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar