AĐIJUS PUSTIO NA SLOBODU HRVATSKOG GENERALA: Milivoje Petković već u Splitu

PREDSEDNIK Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus pustio je na prevremenu, uslovnu slobodu hrvatskog generala Milivoja Petkovića nakon što je izdržao dve trećine izrečene kazne.

АЂИЈУС ПУСТИО НА СЛОБОДУ ХРВАТСКОГ ГЕНЕРАЛА: Миливоје Петковић већ у Сплиту

Foto: Printskrin

970) { googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘leaderboard_top’); });} ]]>

On je pre četiri godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad muslimanima u Herceg Bosni tokom 1993. i 1994. godine, a iza rešetaka je proveo 14 godina.

Petković je juče stigao avionom u Zagreb iz Belgije gde je poslednjih godinu dana bio u zatvoru, a onda se uputio u Split gde ga je čekala porodica i gde će ubuduće i živeti.

U obrazloženju svoje odluke Ađijus je naveo da je uveren da je Petković dostigao dovoljan nivo rehabilitacije i da mu se može verovati da će se uspešno i mirno reintegrisati u društvo.

– Treba istaći da je Petković javno prihvatio svoju ličnu odgovornost za zločine za koje je osuđen, da je pokazao jasne znake kritičke refleksije i da je izrazio kajanje za koje smatram da je iskreno – napisao je u odluci Ađijus. – Dobro se ponašao u zatvoru. Nije uočena nikakva zabrinutost da bi na slobodi mogao da bude u kontaktu sa svedocima tužilaštva, a Hrvatska je pokazala svoju spremnost i sposobnost da prati sve uslove koje nameće Mehanizam.

Petkoviću je Ađijus, kao uslov da ranije bude pušten iz zatvora, nametnuo ista ograničenja kao nedavno i srpskom policijskom generalu Sretenu Lukiću. Tako Petković do oktobra 2027. godine, kada mu ističe kazna, neće smeti da u medijima i na društvenim mrežama komentariše svoj i druge sudske postupke u Hagu ili zločine koji su se desili u Jugoslaviji, ne sme da negira zločine, niti da veliča haške osuđenike. Ne sme da se bavi politikom, a za putovanja van Hrvatske moraće da dobije Ađijusovo odobrenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije


Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar